Uskršnji koncert / Veľkonočný koncert

2581

Sinoć, 17.04. 2017. godine je u punoj sali Doma kulture, u organizaciji Kamernog hora „Nádeje“ iz Pivnica, održan Uskršnji koncert.

Na koncertu su nastupili učesnici seminara horskog pevanja „Nova pesma“ koji se u Pivnicama održava već sedam godina svakog prvog vikenda u februaru. Organizuju ga članice hora, a koordinator seminara je prof. dr Juraj Suđi iz Selenče. Svi učesnici su nastupili sa dve uskršnje pesme.

Prvi je nastupio hor iz Silbaša. Ovaj hor je obnovljen 2011. godine, a predvodi ga Vladimir Zima.

Silbaški hor

Sledeći se predstavio hor VIVID iz Aradca. Hor su osnovale mlade žene, članice crkve, a kasnije su im se pridružili i muškarci. Predvodila ih je Vjera Godova.

Hor VIVID – Aradac

Šiđani su bili inspirisani Psalmom 108. Hor je osnovan 1978. godine, a nastupa pod vođstvom Nataše Kolar.

Šidski hor pod vođstvom Nataše Kolar

Usledio je i nastup kulturno-umetničkog i crkvenog hora „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada koji radi pod vođstvom Ane Crvenji. Sa radom su započeli 1998. godine i iza sebe imaju mnogobrojne nastupe.

Kulturno-umetnički i crkveni hor „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada

Nakon njih nastupio je zajednički hor Metodističke i Baptističke crkve iz Padine koji je nastao 2014. godine.

Zajednički hor Metodističke i Baptističke crkve iz Padine

Crkveni hor iz Pivnica osnovan je 1949. godine, a poslednjih godina je pod vođstvom Ane Stojnev.

Crkveni hor iz Pivnica

Sledio je duet Ana Pinćir i Estera Valentini Cibula iz Pivnica, koje su svojim nastupom publiku ostavile bez daha.

Ana Pinćir i Estera Valentini Cibula iz Pivnica

Zatim je nastupio Kamerni hor „Zvony“ iz Selenče. Ovaj hor je osnovan 1993. godine, izvode ozbiljne, duhovne i narodne pesme, a nastupali su na raznim mestima, kao sto su crkve, muzeji, galerije, domovi kulture. Predvodi ih Juraj Suđi koji je i osnivač.

Nastup pivničkog Kamernog hora „Nádeje“ bio je inspirisan Psalmom 117. Ovaj hor je nastao 2014. godine na inicijativu Ane Valašek, a u saradnji sa Anom Stojnev koja vodi hor.

Kamerni hor „Nádeje“ – Pivnice

Svim učesnicima koncerta pridružili su se gosti iz Stare Pazove i Boljevaca koji su takođe bili učesnici seminara „Nova pesma“ i zajedno su otpevali tri pesme: Zbor Jevreja iz opere Nabucco (G.Verdi), Uskrs (J.Suđi) i pesmu „Sjaj, sjaj, sjaj“ (nepoznatog autora).

U ime hora, na kraju se prisutnima obratila Miluška Macko koja se zahvalila učesnicima, publici, kao i onima koji su pomogli da se koncert organizuje.

Bio je ovo prelep kulturni i duhovni doživljaj u Pivnicama.


Včera večer v plnej sieni Domu kultúry, v organizácii Komorného zboru „Nádeje“ z Pivnice, usporiadaný bol veľkonočný koncert.

Na koncerte vystúpili účastníci seminára zborového spevu Nová pieseň, ktorý prebieha v Pivnici každoročne prvý februárový víkend už sedem rokov. Organizujú ho členky zboru a koordinátor seminára je prof. dr Juraj Súdi zo Selenče. Každý zbor na koncerte predviedol dve veľkonočné piesne.

Prvý vystúpili silbašania. Tento zbor je obnovený v 2011. roku a predvádza ho Vladimír Zima. Nasledovný sa predstavil zbor VIVID z Aradáča. Zbor založili v roku 2011. mladé ženy, bývalé cirkevné mládežníčky a neskoršie sa im pripojili aj muži. Predvádza ih Viera Godová.

Šídˇania boli inšpirovaný Žalmom 108. Zbor je založený v roku 1978. a vystupuje pod vedením Nataši Kolárovej. Nasledoval výstup kulturno umeleckého a cirkevného zboru Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu,ktorý nacvičuje Anna Crvenji. Zbor bol založený v roku 1998. a za sebou majú mnohé vystúpenia. Potom vystúpil medzicirkevný zbor, ktorý spoločne založili Metodistická a Baptistická cirkev z Padini v roku 2014. Program pokračoval piesňami pivnického cirkevného zboru,ktorý pôsobí od roku 1949. a posledné roky ho nacvičuje Anna Stojnevová. Nasledovalo dueto Anna Pintírová a Estera Valentíni Cibulová, taktiež z Pivnice, ktoré svojim krásnym prednesom nenehali obecenstvo ľahostajným. Potom vystúpil Komorný zbor „Zvony“ zo Selenče. Tento zbor založil (1993 roku) a predvádza Juraj Súdi. Vystupovali na rôznych mestách, ako čo sú kostoli, múzea, galérie, domy kultúri a pod. Na svojích výstupoch spievajú vážné,cirkevné a ľudové piesne. Prednes pivnického Komorného zboru „Nádeje“ bol inšpirovaný Žalmom 117. Tento zbor bol založený v roku 2014. na iniciatívu Anni Valášekovej a za pomoci Anni Stojnevovej, ktorá aj nacvičuje zbor.

Účastníkom koncertu sa pripojili hostia za Starej Pazovi a Boľoviec,ktorý sa taktiež zúčastnili na semináre Nová pieseň a spolu zaspievali tri piesne: Zbor Židov z opery Nabucco (G.Verdi),Veľká noc (J.Súdi) a Jas,jas,jas (neznámy autor).

V mene Komorného zboru „Nádeje“, prítomným sa prihovorila Miluška Macková, ktorá sa poďakovala účastníkom, obecenstvu ako aj tým ktorý pomohli zorganizovať tento koncert.

Bol toto jeden prekrásný kultúrný a duchovný zážitok.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here