Crveni krst Bačka Palanka – Edukacija u prvom planu

0
1990
Crveni krst Bačka Palanka ove godine nastavlja sve aktivnosti po svom kalendaru uz dodatne akcije, poput edukacije omladine i odraslih u prvoj pomoći, difuziji i dobrovoljnom davalaštvu krvi.

„Akcenat bacamo na što većem širenju znanja kod naših sugrađana u smislu poznavanja osnovnih principa, recimo, dobrovoljnog davanja krvi, prve pomoći, vanrednih situacija i tako dalje, ali i šta raditi i kako postupiti u takvim situacijama. Smatramo da je sve to deo opšte kulture svakog čoveka. Na tome insistiramo i drago nam je da nam se sve veći broj dece priključuje. Sada smo krenuli sa petim i šestim razredima gradskih osnovnih škola ne samo po pitanju prve pomoći. Plan nam je da od jeseni napravimo program šta bi se jednom nedeljno u školama moglo raditi, da nam obrazovne ustanove izađu u susret. To radimo kako bi se malo više priče posvetilo u radu sa decom i da jednom mesečno obiđemo svaku školu i objasnimo šta to i kako Crveni krst radi“, kaže sekretar CK Bačka Palanka Branislav Šobot.Фотографија корисника Crveni Krst Bačka Palanka
Pored toga, u Crvenom krstu Bačka Palanka ove godine planiraju da se više posvete temama kao što su vršnjačko nasilje i nasilje u porodici, ali i pomoći socijalno ugroženoj deci po pitanju edukacija, škola u prirodi i tako dalje. Kada su u pitanju socijalno ugrožena deca, Šobot naglašava da neće biti važno da li su to dobri ili loši đaci.
„Naravno, hoćemo da se sve to odbvija u našem odmaralištu u Bagremari. Želimo i da nagradimo onu decu koji su dobri učenici, a potiču iz porodica koje nisu socijalno ugrožene, jer nisu oni krivi što roditelji sa dve plate nemaju mogućnost da im obezbede odlazak na letovanje ili škole u prirodi“, dodaje sekretar CK Bačka Palanka.
Odmaralište Crvenog krsta u Bagremari je sređeno, dovedeno u funkciju i privedeno nameni, ali posla još ima. Predsednik Opštine je na poslednjoj sednici Skupštine opštine rekao da se u narednom periodu više pažnje posveti i ulaže u Bagremaru, jer veliki broj ljudi dolazi vikendom. Predsednik je obećao da će se Bagremara ograditi, da će se napraviti toaleti, postaviti kontejneri za smeće i onda će to poprimiti ozbiljniji karakter i kao izletište i pluća ovog grada. „Goran Šatara i mi se stvarno borimo za Bagremaru, imamo veliku volju i očekujemo razumevanje od lokalne samouprave i od JKP „Komunalprojekt“. Mora se Bagremara kositi i češće se vršiti tretmani protiv komaraca i krpelja, a ja ne sumnjam da će sve to ići u dobrom pravcu. Nedavno nas je posetila direktor Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine dr Biljana Panjković sa kojom smo dogovorili mnogo dobrih stvari. Radićemo na edukaciji dece i omladine po pitanju prirode i tu će nam Zavod pomoći“, priča Branislav Šobot.


Pošto u CK ima sportista-volontera, organizovaće se vežbe u prirodi za naše sugrađane tokom juna, jula i avgusta.
Što se tiče redovnih aktivnosti Crvenog krsta, volonteri Vukašin Malešev i Vladimir Marić pripremaju ekipe za opštinsko i pokrajinsko takmičenje iz prve pomoći. Dragana Milić priprema učenike iz prve pomoći petog i šestog razreda za sledeću godinu, uz pomoć volontera Tare Pogančev, Stefana Štrpca, Bojane Mihajlović i Ivana Lopara. Anđelka Nikić radi sa omladinom po pitanju difuzije, vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici. Crveni krst Bačka Palanka se ovom prilikom zahvaljuje školama na saradnji.


Standardan odziv u Gajdobri

Proteklog utorka, 18. aprila je u Gajdobri u čitaonici biblioteke održana redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi kojoj se odazvalo 34 žitelja ovog sela.
Prema rečima Nade Zorić, sekretara Crvenog krsta za Gajdobru i Novu Gajdobru, odziv je na nivou prethodnih akcija.
Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi se u Gajdobri organizuje 17. jula.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here