Palanački slikari: Tibor Feher

3498

Nikada ne znate kada će vas umetnost obgrliti u svoje ruke i postati deo vaše svakodnevnice. To dokazuje Tibor Feher, rengen tehničar, član ULS „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke. Ovaj Bačkopalančanin je rođen 1967. godine, završio je vojnu školu i slikanjem je sasvim slučajno počeo da se bavi.


Počeo sa karikaturama

„Radim kao rentgen tehničar u Domu zdravlja u Bačkoj Palanci. Slikanjem sam sasvim slučajno počeo da se bavim pre četiri godine. U srednjoj školi sam crtao karikature iz naše svakodnevice, svakako sam hteo svoj doživljaj da prenesem na papir, na svoj način. Kasnije sam radio likove iz crtanih filmova na stiroporu i moji prijatelji i porodica su me podsticali da počnem da radim i ulje na platnu. Zaista su verovali u mene i moj talenat, i ja sam bogat čovek, jer imam njih“, priča Tibor. 

„Jedan moj prijatelj mi je ručno napravio štafelaj koji je dugo stajao neiskorišćen, a koji sada koristim, i na kome slikam sve ove slike. On je i glavni „krivac“ što sam počeo da slikam. Kod njega na slavi sam gledao ikonu, koju je te godine uramio i osveštao i došao sam do ideje da probam da uradim ikonu. Posle toga sam uradio ikonu Svetog Nikole, i tako je sve počelo. Tako je nastao moj prvi rad tehnikom ulje na platnu“, kaže ovaj umetnik. 

Radi isključivo ulje na platnu, a inspiracija mu je porodica, koja ga nesebično podržava.
Još uvek nije imao samostalnu izložbu, ali kako on kaže, samo zbog toga što je najveći broj slika poklonio dragim ljudima, čime se najviše i ponosi.
„Član sam Udruženja likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke od 2013. godine. Učlanio sam se da bih učio od ljudi koji su majstori kista, a naše Udruženje ih ima dosta. To su sve pravi majstori i pre svega dobri ljudi, prijatelji i hvala im na svemu. Od njih sam stvarno mnogo naučio i preporučujem svima koji razmišljaju da se upuste u svet likovnog stvaralaštva da im se obrate“, ističe on.
„U slikarstvu pronalazim svoj mir, uživam u da stvaram svoje slike. Slikam isključivo zbog svog zadovoljstva, sada sam shvatio da sam trebao ranije početi da se bavim slikarstvom. Umetnost je nešto u čemu sam pronašao sebe i što me ispunjava. Platno, boje, četkice i špakle – moje zadovoljstvo!“.
Pogledajte neke njegove radove:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here