Lepo je i sada / Aj teraz nám je krásne

1208

Udruženje penzionera u Pivnicama

Biti penzioner i samo preživljavati? Zar ne bi bilo dobro kada bi se svaki penzioner priključio nekoj grupi? U nekim zemljama penzioneri završavaju studije za svoju dušu, zbog toga što ih zanima neka oblast ili samo žele da budu aktivni i da se druže.

Kod nas ovakve stvari nisu uobičajene, ali ponosni smo što su penzioneri osnovali svoje udruženja. O ovoj organizaciji u Pivnicama razgovarali smo sa Aleksandrom Bikickim, bivšim laborantom, koji je predsednik ovog udruženja. Kaže da njihovo udruženje spada među najbrojnije i najjače u opštini i smatra da su ovaj uspeh postigli svojom stalnom aktivnošću. Broj članova stalno se povećava i sada udruženje ima 450 članova. Članarina je više nego simbolična i iznosi 100 dinara na godišnjem nivou. Organizacija funkcioniše skoro 15 godina. Aleksandru Bikickom je ovo drugi mandat na funkciji predsednika, a pored toga udruženje ima i odbor koji čini devet članova, kao i sekretara i blagajnika. Pre pet godina obezbedili su prostoriju za svoj sekretarijat. Važno je napomenuti da svi članovi ovog udruženja imaju životno osiguranje.

Svake godine naprave plan rada koji sadrži razne akcije. Aleksandar kaže da su organizovani, tako da rade, a kao nagradu za taj rad, organizuju razne zabave i izlete. Jedna od osnovnih delatnosti udruženja penzionera jeste to što za svoje članove svake godine obezbede ogrev i to na 12 mesečnih rata. Takođe obezbeđuju suhomesnate proizvode, testenine, brašno i ostale trajne proizvode. Članovi uprave posećuju i pomažu bolesne. Bave se prikupljanjem pomoći za ljude koje je zadesila neka nedaća, kao i izbeglicama, ne samo u selu, nego bilo gde, gde je to potrebno. Putem PIO fonda organizuju smeštaj u banjama za penzionere, kojima je to, prema mišljenju lekara, najpotrebnije.

Što se tiče društvenih akcija, penzioneri organizuju zabave povodom Nove godine, 8. marta i sličnih proslava. Na ovim zabavama ima i muzike, a kako kaže sam predsednik, igra se i čardaš i kolo. Zabave se održavaju u Lovačkom društvu ili u prostorijama vatrogasaca, a uz dobru večeru, druženje i muziku potraju do kasnih sati. Poseti ih oko 150 ljudi, a na zabave često dođu i budući penzioneri.

Redovno organizuju izlete. Bili su u Subotici, obišli ranč u Bođanima, u Banatu su posetili kuću Mihajla Pupina, galeriju u Kovačici… Osim toga, jednom godišnje se sastaju u okviru Opštinske organizacije penzionera, a sarađuju i sa organizacijama penzionera iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Posećuju penzionere iz drugih udruženja, a u Pivnicama su ugostili društva iz Kisača, Rumenke, Stare Pazove… Organizuju razne prezentacije na kojima mogu da čuju i nauče nešto novo. U udruženju imaju dva lekara, a u budućnosti planiraju da organizuju predavanja iz oblasti zdravstva, gde bi članovi mogli da postavljaju pitanja i dobiju odgovore na temu nekog svog zdravstvenog problema. U planove za budućnost spada i želja da se namesti prostorija gde bi mogli svakodnevno da se sastaju, popričaju i druže uz kafu ili čaj.


Organizácia dôchodcov v Pivnici

Odínsť do dôchodku a potom len tak prežívať?  Nie bolo by dobre keby sa každý jeden dôchodca zapojil do nejakej skupiny. V niektorých štátoch chodia dôchodcovia na univerzity a ukončujú si štúdia pre svoju dušu. Jednoducho ich ten odbor baví a chcú sa kamarátiť.

U nás to ešte nie je rozšírene, ale preto sme hrdý, že si dôchodcovia založili svoje organizácie. V Pivnici je tiež jedna taká a rozpovedal nám o nej predseda pivnickej skupiny a to pán Aleksandar Bikicki, bývali laborant – teraz už na dôchodku. Hovoril nám, že na obecnej úrovni sú jednou z najväčších a najsilnejších organizácii. No za tým úspechom stojí i ich neustála činnosť. Majú 450 členov, medzi nimi sú dôchodcovia práce a poľnohospodári. Neustále prichádzajú nový členovia. Cena členstva je symbolická a to 100 dinárov na celý rok. Organizácia funguje takmer 15 rokov. Aleksandar je už druhý krát predsedom. Všetci majú právo hlasovať, ktorí sú pravdaže členmi. Výbor činí 9 členov, majú aj svojho sekretára, pokladníka. Pred piatimi rokmi si zabezbečili aj miestnosť pre sekretariát. Dôležité je pripomenúť, že všetci penzisti v tejto organizácii majú životné postenie.

Každý rok si robia plán práce. Aleksandar nám hovorí, že majú to podelené – pracujú a ako odmenu si usporiadajú mnohé zábavy a výlety. Prvým druhom práce a pomoci je, že si zadovážia drevo na kúrenie a potom ho predávajú dôchodcom na 12 – mesačných splátok. Druhá položka je, že si nakúpia sušené výrobky z mäsa, cestoviny, múku a podobné, ktoré im bude slúžiť po celý rok. Taktiež obchadzajú rodiny, kde sú nemocní ľudia. Pomahajú im tak, že im zadovážia potraviny zo svojich finančných prostriedkov.Pri nekaždodených situáciach ako sú napríklad povodne, alebo pomoc utečencom vždy sú prichystaný pomôcť. Zbierajú odev, potraviny a potom to zasielajú na správne miesta. Prostredníctvom PIO fondu – zdravotníckeho poistenia, organizujú sa kúpelné pobyty pre dôchodcov, ktorým je to najpotrebnejšie a, ktoré osoby lekárska komisia vyberie.

Za túto ochotu a prácu je dobre aj odmeniť sa. Dôchodcovia to robia tak, že si organizujú oslavy na Silvestra, Deň žien  a podobné. Na oslavy si medzi sebou zozbierajú a dohodnú sa o finančných prostriedkoch. Nechýba tu ani hudba a ako sa zažartoval Aleksandar, že tancujú i čardáš i kolo. Pri dobrej večere, kamaráteni a hudbe často sa pobavia do neskorých hodín a niekedy aj do rána. Teda je to zmiešaná skupina Slovákov a Srbov. Zábavy usporiadavajú v Loveckom družstve a v miestostiach hasičov. Na zábavach býva približne 150 ľudí a často uvítajú ako to hovorí Aleksandar Bikicki i budúcich dôchodcov. Spolupráca im je na úrovni, často sa objavia aj problémy ako v každej sfére, no oni to spolu riešia a pokračujú ďalej.

Často si organizujú aj výlety, chodia do Subotici, v Banáte navštívili dom Mihajla Pupina, galériu v Kovačici, ranč v Boďanoch… Okrem týchto výletov, stretávajú sa raz ročne  a spolupracujú i s organizáciou z Chorvatska a Bosny a to celá obec, ktorá má tento druh organizácie. Tiež navštevujú, alebo privítajú hostí z Kysáču, Rumenky, Pazovy.  Organizuujú si mnohé prezentácie, kde sa učia novým poznatkom. V skupine majú dvoch lekárov takže v budúcnosti by chceli konať prednášky, kde by sa hovorilo na tému zdravia a členovia by mohli prichádzať s otázkami, ktoré ich zaujímajú. V budúcnosti by si cheli zariadiť miestnosť, ktorá by patrila im, aby sa tu mohli každodenne schádzať a pri káve a čaji podebatovať. Na záver možno len povedať. Majú toľko rokov na koľko sa cítia.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here