Sve što treba da znate pred izlet za 1. maj

2329

Bačka Palanka: Prvi maj, vrlo rasprostranjena svetkovina među Bačkopalančanima, koja u praksi baš i nema mnogo dodirnih tačaka sa Praznikom rada sa kojim se poistovećuje, ove godine pada u ponedeljak. Taman, što bi rekli zaposleni: A ko ne voli produženi vikend? Uveliko se prati prognoza vremena, da li će biti sunčano ili će možda kiša sve da upropasti. U principu to je i najbitnije. Po tradiciji, tog dana svi grabe u prirodu da se raspištolje uz vruć roštilj, hladno pivo i poneku sportsku aktivnost, ako vreme dozvoli.

Iako se ne radi, ukoliko želite da kvalitetno uživate morate da se dobro organizujete. Pomoći ćemo vam oko toga.


Cene mesa i u Bačkoj Palanci otišle u visine

U Srbiji vlada trend da sa dolaskom praznika cene proizvoda koji se u tom periodu najviše koriste počinju da rastu. U mesarama i supermarketima kod nas sveže svinjsko meso poskupelo je za oko 100 dinara. Kilogram buta kreće se od 500 do 540 dinara, vrat bez kostiju oko 500 dinara, a mleveno meso od 400 do 490 dinara.Ovom prilikom obišli smo palanačke mesare i videli kako se cene mesa kreću kod nas. Cene mesa variraju u zavisnosti od mesara, ukoliko želite da prođete povoljnije svakako morate da prošetate na nekoliko mesta.

Mesare u Bačkoj Palanci rade u subotu i za Prvi maj

Kako kažu prodavci u mesarama u Bačkoj Palanci, subotom rade redovno, dok je za Prvi maj skraćeno radno vreme do 13-14 časova.

Ako se niste odlučili za praseće ili jagnjeće pečenje, onda je najbolji izbor roštiljsko meso. Pre kupovine dobro izračunajte koliko vam je kilograma potrebno u zavisnosti od broja ljudi sa kojima ćete roštiljati – potrebno vam je od 300 do 500 grama mesa po osobi.Резултат слика за prvi maj roštilj

Prva stvar na prvomajskom meniju su ćevapi. Kilogram ove mesne poslastice košta od 470 do 530 dinara, dok se kilo pljeskavice kreće od 360 do 500 dinara. U mesari AD „Bačka“ na popustu je smesa za roštiljsko meso po ceni od 100 dinara za 350 grama. Ne propustite da kupite i druge roštiljske specijalitete poput kobasica (oko 400 -600 din/kg), pilećih krilaca (oko 340 din/kg) i bataka (oko 300 din/kg), ražnjića, krmenadli (oko 500 din/kg).

Sveža piletina, koja je nešto jeftinija nego u mešovitim mesarama se može nači u „Topiku“, „Cekinu“ na pijaci i „Lučiću“ u Šafarikovoj ulici. Oni rade u subotu, kao i pre podne za Prvi maj.

Ukoliko ne jedete meso, na pijaci se mogu naći tikvice po ceni od 130 din/kg, sveže pečurke koje se kreću od 120 do 200 dinara/kg, dok je mladi luk oko 40 dinara/veza.

Pročitaj više: Radno vreme za vreme praznika JKP „Komunalprojekt“


Izletišta koja trebate posetiti u opštini Bačka Palanka

Bent u Bačkoj Palanci

Ako spadate u one koji neće dozvoliti vremenu da uništi Prvomajski uranak i opredelili ste se da ga provedete u prirodi, izdvajamo izletišta u okolini koja se tradicionalno najviše posećuju svake godine. Većina Palančana godinama kampuje na levom i desnom bentu u Bačkoj Palanci, već nekoliko dana ranije postavljeni su šatori. Sigurno je da možete da nađete dobro mesto za vas.

 


 

Bagremara ima uređen prostor sa stolovim i roštiljima, gde možete da uživate u većem društvu. Takođe ima i dobar prilaz za automobile, parking i vodu. Ali, kako saznajemo, sva mesta su već odavno rezervisana.

 bagremara bačka palanka
Bagremara

U Karađorđevu se organizuje tradicionalni Prvomajski uranak.

Prepodnevni sati su rezervisani za konjske trke i druge sadržaje koji su u ponudi Ergele Karađorđevo, jahanje konja i vožnja fijakerom uz obezbeđen prostor za pripremanje hrane u prirodi. Zvanični program počinje u podne, izložbom pastuva, dok otvaranje fijakerijade i nastup folklornih ansambala iz Bačke Palanke, Mladenova i Obrovca počinje u 13:30. Takmičenje u vožnji zaprega kroz čunjeve, dvopreg i četvoropreg je u 14:00 časova a revijalna vožnja i izbor najlepših zaprega od 17:00 časova. U okviru manifestacije biće upriličen i mini „Etno šor“.

Pročitaj više: Karađorđevo: Program za prvomajski uranak

Okolna sela takođe mogu biti dobar izbor za izlet, gde bi posebno izdvojili Lovrenac u Mladenovu. Samo na 10-ak kilometara od Bačke Palanke, pored Mladenova, nalazi se kanal Lovrenac. Na granici šuma širokog močvanog dela obale Dunava i atara sela Mladenova, netaknut industralizacijom, idealno je mesto za piknik.

Lovrenac
Vremenska prognoza: Evo kakvo nas vreme očekuje za vikend i Prvi maj

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here