Tradicija i multietičnost: Održano Vojvođansko venčanje

0
4839

Manifestacija „Vojvođansko venčanje“ danas je održana ispred Opštine Bačka Palanka. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa tradicionalnim svadbarskim običajima u Vojvodini i uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu.


Manifestaciju je organizovalo Udruženje „Tradicija i venčanje“, a podržali su ga Udruženje Slovaka iz Kulpina, kao i Udruženje Mađara „Šandor Večera“. Događaj su otvorili organizatori, a veselje su uveličali KUD-ovi iz Nove Gajdobre „Jovan Dučić“, iz Obrovca „Svetozar Marković“ i KUD iz Tovariševa „Nebojša Nedimović“. Ovom prilikom su takođe prezentovane svadbarke srpske, slovačke i mađarske nošnje za venčanje.

Mladenci:

Folklorni ansambli:

KUD „Jovan Dučić“ – Nova Gajdobra

KUD „Svetozar Marković“- Obrovac

KUD „Nebojša Nedimović“- Tovariševo

Prisutni su mogli uživati i u užičkom kolu koje su odigrali svi KUD-ovi zajedno uz pratnju tamburaškog ansambla „Beli bagrem“.

S obzirom na to da se u isto vreme organizovao i susret Citroen vozila, mladenci su ispred Opštine pristigli u oldtajmerima. Pročitaj članak: Vraćanje u prošlost: Održan peti susret Citroen vozila

Manisfestaciju su uveličali gosti iz Kulpina koji su prezentovali Slovačko venčanje, njihove običaje i svečanju nošnju. Tom prilikom su mladenci deci delili bombone, kako nalaže tradicija. Takođe se mogla videti mađarska i srpska nošnja.

Par koji se venčao u 13 časova :

Ljubiša i Dijana Nikolić su se danas venčali u okviru ove manifestacije

„Dugo smo gledali i znamo za ovu manifestaciju, ja sam nas prijavio i iznenadio sam svoju dragu, i ona je rekla „Da“. Šta da kažem, nego da sam presrećan, a i ona je, što mi je posebno važno. Ova manifestacija je divna i posebno smo imali ugođaj jer smo se provozali starim, prelepim, automobilom. Organizacija je na nivou i drago nam je da smo se u ovom ambijentu venčali“, kažu oni ovom prilikom.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here