Palanački slikari: Jelena Dabić

4368

Jelena je rođena u Tovariševu 1944. godine, završila je ekonomsku školu, i već dugi niz godina živi u Bačkoj Palanci. Slikarstvom se bavi više od dvadeset godina i uglavnom radi tehniku ulje na platnu. Na njenim radovima dominira cveće i pezjaži, ali njeni motivi su raznoliki, i one koji ih gledaju ostavljaju bez daha.


Jelena je otišla u prevremenu penziju i, kako nam ona kaže, 1997. godine je u njoj počela da se budi jaka želja za stvaranjem. Prvo je počela da piše i napisala je svoje memoare, da bi nedugo posle toga počela i da slika. Član je ULS „Petar Tomić“ oko 19 godina i učestvovala je na mnogobrojnim kolonijama i izlagana nebrojeno puta.

Kako je počela da slika

„Otišla sam kod svoje komšinice Stane Boškov i zamolila je da mi da jedno platno i par boja. Došla sam kući i samo sam jednostavno počela da slikam. Nisam imala pribor, pa sam celu sliku uradila prstima, i upotrebljavala sam čačkalice. S obzirom da je bila zima, moj motiv je bio zimski pejzaž. I dan-danas koristim čačkalice kada slikam. Tako je nastala moja prva slika“, priča ona.

Kako Jelena priča, slikanje joj pomaže da spozna sebe i dok radi, ona stvara i misli samo o pozitivnim stvarima.

Slikanje i ljubav prema umetnosti

„Slikanje me diže do nebesa i mogla bih reći da me drži u životu. Kada počnem da slikam, toliko se izolujem iz realnosti, a kada završim sliku, mojoj radosti nema kraja. Velika je stvar kada sebe obraduješ“, ističe ova simptična gospođa.

„Čudni su putevi koji nam se otvaraju u životu. Dok sam bila mlađa, igra i pesma su me ispunjavali i mislila sam da će to biti moja profesija, ali materijalni uslovi mi nisu dozvoljavali. Bitno je da sam pronašla sreću i pravi put“ , kaže Jelena.

[wonderplugin_slider id=95]

 

Od kako je izgubila svoju veliku ljubav, slikanje je postalo njena ljubav i njen život. „Moje slike su satkane od ljubavi koje osećam, kako prema čoveku koga sam srela davne 1967, tako i  prema slikanju“, napominje ona.

Jelena je imala samostalnu izložbu 2013. godine koja je bila posvećena njenom mužu. Izložba je simbolično otvorena istog dana i u isto vreme, kao onog dana od kada on više nije sa njom.

Kako ona navodi, stanovnici opštine Bačka Palanka veoma vole njene slike i više od pola slika koje je uradila je poklonila svojim dragim prijateljima, rođacima, komšijama. Ovu divnu ženu, kao i njene slike, ne može neko da ne voli.

„Doživeti to radovanje dok im poklanjam slike je predivan osećaj. Srce mi je puno kada vidim da ljudi vole i cene moju umetnosti, jer to je deo mene i ja sam to stvorila svojim rukama“, ističe ova slikarka.

Pogledajte neke njene radove:

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here