Razgovori o kupovini Gajdobre kao dokaz

2260

Na suđenju Darku Šariću i drugim optuženim za pranje para stečenih od trgovine drogom ulaganjem u legalne finansijske tokove u Srbiji danas su u Specijalnom sudu preslušavani prisluškivani razgovori između pojedinih optuženih.


Preslušavani su mahom razgovori između optuženog Radovana Štrbca i svedoka Mileta Jerkovića, kao i između Šarića i Štrbca.

gajdobra

Razgovori se uglavnom tiču kupovine poljoprivrednog preduzeća u Gajdobri u Vojvodini, koje je nakon pokretanja istrage Šariću privremeno oduzeto.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, preko ofšor kompanija, prebacivan je u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je između ostalog ulagan i u novosadski „Putnik“, „Mitrosrem“ iz Sremske Mitrovice, „Palić“ iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić je negirao sve optužbe za pranje para u Srbiji.

On se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

U toku mu je ponovljeno suđenje za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, pošto je prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 20 godina zatvora, ukinuta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here