Pruga između Bačke Palanke i Gajdobre decenijama napuštena (VIDEO)

3
3030
BAČKA PALANKA: Pruga Bačka Palanka – Gajdobra nije u funkciji već nekoliko decenija. Iako u lokalnoj samoupravi kažu da bi železnički putnički i teretni saobraćaj bio od velikog značaja za opštinu, dodaju da trenutno nema finansijskih sredstava za revitalizaciju železničke infrastrukture.

Ukidanje pruga znači i sprečavanje ostvarivanja prava hiljadama žitelja manjih mesta na prevoz po pristupačnijim cenama. To mnogima otežava, a nekima i onemogućava školovanje, lečenje, nabavku, posetu kulturnim i sportskim dešavanjima u većim gradovima.

„Vozovi odavno ne prolaze prugom, ja ih ne viđam. Svi se žale što je ukinuta pruga Novi Sad – Bačka Palanka, Sombor – Bačka Palanka… Ranije je bilo dosta putnika, vozili su se šinobusom, a sada moramo da idemo autom ili autobusom. Do pre nekoliko godina ovuda su prolazili i teretni vozovi“, navode meštani.

Između dva svetska rata, pa i kasnije, Vojvodina je imala najgušću železničku mrežu u Evropi. Prevozili su se putnici i roba, a onda su došle devedesete godine prošloga veka i pruge su prvo opustele, a potom, mnoge i nestale.

Lokalna samouprava veoma je zainteresovana da pruga Bačka Palanka – Gajdobra, ponovo bude u funkciji, ali u ovom momentu u Opštini Bačka Palanka nisu spremni da preuzmu poslove upravljanja železničkom infrastrukturom na svojoj teritoriji, zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Pogledaj članak: Izgradnja železnice u Bačkoj Palanci – iz istorije

3 KOMENTARA

 1. Ovaj portal bi trebao da utice na opstinare da naprave jeftiniji prevoz izmedju BP i pripadajucih sela ali i izmedju BP i NS. Ne moze se ispod 650 dinara do Novog Sada i najmanje 50 minuta voznje to je sramota! To Begeca bi moralo da postoji najmanje 4 trake i ogranicenje 100 km!

 2. Auto put i nova radna mesta. Koliko se radnih mesta otvorilo od kad su ovi na vlasti u gradu? Gde su grinfild investicije? Kej uz Dunav? Poplocavanje asfalta od robne kuce do 9. maja? Necemo da idemo iz naseg rada!

 3. Neka se imenuju ONI koji su dozvolili da se udavi
  železnički saobraćaj između BP i Bogojeva
  i BP i Gajdobre tako da sela nemaju prugu!
  Isto tako neka objave ko je poskidao-ukrao bakarnu žicu
  od BP do Gajdobre! I gde su nestale silne bandere
  od BP do Gajdobre!
  računajte
  13 kilometara a bilo je četiri žice za nekadašnju vezu
  telefonom…
  a koliko je tema ozbiljna vidi se u prilogu
  o izboru sagovornika…
  inače da nestane železnički saobraćaj
  u našom milom mestu uradio je dunavprevoz!!!!!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here