Parada povodom Dana pobede u Moskvi (FOTO, VIDEO)

1
644

U Moskvi je danas održana vojna parada povodom 72. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.


Dan pobede u Moskvi se obeležava velikom paradom na Crvenom trgu u kojoj je učestvovalo 10.000 vojnika, 114 jedinica kopnenih snaga i 72 jedinice avijacije, a proslave se održavaju u još 26 gradova širom Rusije.

Glavni događaj, parada na Crvenom trgu trajala je oko sat vremena. Sastojala se iz tri dela: marša pešadije, oklopnih vozila i vazdušno-kosmičkih snaga, uključujući vojne helikoptere i avione.

Okupljeni na Crvenom trgu su mogli da uživaju u defileu najmodernijeg ruskog naoružanja među kojima su bili i kolona protivavionskih raketnih sistema S-400 „TRIJUMF“, kolona protivraketnih kompleksa „Pancir-S“, zatim protivvazdušni raketni kompleksi „BUK M2“ i „TOR M2U“, divizion visokopreciznih raketnih kompleksa „Iskander-M“, kao i nastup ruskih akro-grupa.

Šojgu: 9. maj ostaje zauvek upisan u istoriju

Smotru u Moskvi izvršio je ministar odbrane Sergej Šojgu. Čestitrajući veteranima i pripadnicima oružanih snaga Dan pobede, Šojgu je rekao da je taj datum zauvek upisan u svetsku istoriju i da je on bio i ostao „simbol istinskog patriotizma i duhovne veličine“ ruskog naroda koji je, prošavši kroz strašna iskušenja surovog rata i krvopriolića, odbranio slobodu i nezavisnost domovine i oslobodio Evropu od nacizma.Резултат слика за dan pobede u rusiji 2017

Putin: Nije bilo niti će biti sile koja može da porobi Ruse

Okupljenima se potom obratio i ruski predsednik Vladimir Putin i čestitao Dan pobede.

Foto: YURI KOCHETKOV / EPA;

– Ova pobeda ostaće vrhunac pobede zdravog razuma. Rat je odneo milione života. Na Sovjetski Savez nacisti su obrušili najveći udar, ali neće biti te sile koja će pokoriti naš narod. Obrnuli smo krvavi točak Drugog svetskog rata u suptrotnom smeru i uništili nacicam. Mir su izvojevali naši očevi, pradedovi i dedovi. Poručujem im da se nikada neće stideti nas. Budućim pokolenjima prenećemo istinu. Slava narodu pobedniku, Ura! – rekao je Putin.

Na ovogodišnjoj paradi ne učestvuju srpski vojnici, ali će se u Moskvi čuti srpska truba. Duvački orkestar Dejana Lazarevića učestvuje na manifestaciji „Besmrtni puk“ koja se održava u sklopu parade.Сродна слика

Dan pobede nad fašizmom obeležava se širom sveta, a najveća parada, kao i svake godine je u Moskvi. U obezbeđenju glavnog grada Rusije učestvuje 378.000 zaposlenih u različitim službama.

Sovjetski Savez je u Drugom svetkom ratu podnela najveće žrtve, izgubivši devet miliona vojnika.

Podsetimo, devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here