Svečano otvorena bašta biblioteke i obeleženo Disovo proleće

3219
U sredu, 10. maja, svečano je otvorena bašta u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ . Biblioteka i sam grad su počastvovani manifestacijom „Disovo proleće“, pedeset četvrtom po redu.

Ova manifestacija je realiziovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, kao i grada Čačka i spada u red najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji.

Domaćin ove izuzetne kulturne manifestacije pod nazivom „54. Disovo proleće“ kulturna spona između ljudi i predela“, je pored Biblioteke i KK DIS. Ovom prilikom gosti iz Čačka su posetili Bačku Palanku.

„Dr Bogdan Trifunović je predsednik Društva bibliotekara Srbije, dok sam ja član Skupštine bibliotekara Srbije gde smo se videli na jednom sastanu. On je prepoznao da bi ja mogla da budem domaćin ove ove manifestacije. Zamolio me je da to preuzmemo i nama je velika čast što se ovaj veliki događaj odvijao baš u Bačkoj Palanci. Ovo je jedna od najvažniji kulturnih manifestacija, a ujedno i početak našeg prijateljstva“, kaže za naš portal Koviljka Dobrić, direktorka Biblioteke „Veljko Petrović“.

„Planiramo bogat program i veliki broj događaja za ovo leto, ova bašta naravno stoji na raspolaganju svim kulturnim ustanovama. Verujemo da će ovo svakako doprineti razvoju kulture u Bačkoj Palanci“, ističe direktorica.

Direktorica Biblioteke Koviljka Dobrić

Projekat izgradnje bašte Narodne bibiloteke „Veljko Petrović“ podržali su Opština Bačka Palanka i Pokrajina. Tom prilikom budući rad bibiloteke podržali su predstavnici ovih institucija Mita Lačanski i Predrag Vuletić.

Učešće na ovoj manifestaciji podržala je Muzička škola „Stevan Hristić“, gde su učenici ove škole izveli nekoliko numera na harmonici. Podršku organizacije ovom događaju dao je Književni klub DIS iz Bačke Palanke, a manifestaciju su uveličali sjajnom muzičkom numerom Teodora Banjac i Goran Jović.

O značaju ove manifestacije najviše svedoče dobitnici Disove nagrade počev od 1965. godine kada je uručena Vasku Popi, Milošu Crnjanskom (1973), Ćirilu Zlobecu (1984), Vesni Parun (1986), Matiji Bećkoviću (1990), Milovanu Danojliću (1995) i tako redom do ove godine kada je laureat gospođa Zlata Kocić koja će sa dr Bogdanom Trifunovićem, direktorom Manifestacije i Biblioteke u Čačku, kao i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije, i bibliotekarima iz Čačka: Oliverom Nedeljković, autorkom kataloga i izložbe laureata Disove nagrade i Danicom Otašević, urednikom časopisa „Disovo proleće“, biti naši gosti.

Novina sa otvaranjem bašte je nova akcija gde će posetioci biti u prilici da ponesu knjigu i da je vrate istu li neku drugu koju su pročitali.

Nova akcija: ponesi i donesi knjigu

Ova manifestacija obeležava stogodišnjicu od smrti jednog od najznačajnijih srpskih pesnika Vladislava Petkovića Disa, kao i 50 godina od smrti Veljka Petrovića.

Pogledajte kako je izgledao dogadaj i kako izgleda bašta:

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here