Dom zdravlja obeležava Nedelju zdavlja usta i zuba

1153

XXVII NEDELjA ZDRAVLjA USTA I ZUBA 15-21.maj  2O17.g.
Pod sloganom „OSMEHNI SE ZDRAVO“

Ove godine Nedelja zdravlja usta i zuba se održava od 15. do 21. maja 2017. godine pod sloganom „Osmehni se zdravo”, a sprovode je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Nosioc i koordinator aktivnosti tokom Nedelje zdravlja usta i zuba, na nivou opštine, je Služba stomatološke zaštite Doma zdravlja Bačka Palanka, uz aktivno učešće, školskih i predškolskih ustanova, privatnog sektora, Opštinske organizacije Crvenog krsta.

Ciljevi obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba su:

•    Ukazati na značaj oralnog zdravlja i na mogućnost da se primenom adekvatnih mera dobro oralno zdravlje može održati tokom čitavog života.
•    Uticati na poboljšanje zdravlja usta i zuba dece i na stvaranje navike pravilnog održavanja higijene i primenu mera neophodnih za očuvanje oralnog zdravlja.
•    Doprineti da se poveća broj ljudi sa očuvanim oralnim zdravljem.
•    Podsticati donosioce odluka za podršku merama za unapređenje oralnog zdravlja stanovništva.
•    Mobilisati sve sektore društva na zajedničke akcije koje imaju za cilj promociju oralnog zdravlja.
Сродна слика
Bolesti usta i zuba spadaju među najraširenije bolesti stanovništva sveta. Smatra se da od ovih bolesti boluje 90% stanovništva. Istovremeno, bolesti usta i zuba se mogu prevenirati redovnom i pravilnom oralnom higijenom, upotrebom fluora, pravilnom ishranom, redovnim preventivnim pregledima kod stomatologa.Сродна слика
Prema podacima stomatološke službe Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović “ Bačka Palanka, tokom 2016. godine, sistematskim pregledima obuhvaćeno je 333 učenika u 12. godini života i utvrđeno da 43,54% ima sve zdrave stalne zube (za razliku od DZ Novi Sad, gde svega 30% dece ima sve zdrave stalne zube). Takođe podaci pokazuju da je broj karioznih zuba iznosio 356, ekstrahovanih 25, a plombiranih zuba 159. KEP indeks za prošlu godinu iznosi 1,62 (ukupan broj karioznih, ekstrahovanih i plombiranih zuba podeljen sa brojem pregledane dece), što je mnogo manje u odnosu na 2014. godinu (2,21). Inače, kod prosečnog dvanaestogodišnjeg deteta u Evropskoj uniji,  KEP indeks iznosi 1,5.

Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja su:

•    Održavanje adekvatne higijene što podrazumeva redovno pranje zuba ujutru i uveče pred spavanje, kao i posle svakog obroka pastom za zube sa fluorom i korišćenje konca za zube
•    Posete stomatologu radi redovne kontrole, uklanjanje zubnog kamenca od strane stomatologa
•    Smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana
•    Prestanak pušenja
•    Prestanak konzumiranja alkohola
•    Korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti (kaciga, štitnik za zube…)
•    Vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilu, kao i pravilno korišćenje dečijih auto sedišta.

Mere zaštite zuba treba sprovoditi tokom čitavog života počevši i pre nicanja zuba, tj. tokom trudnoće. Posebno značajna ciljna grupa za preventivan rad su trudnice i deca školskog i predškolskog uzrasta kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba. U predškolskom i školskom uzrastu se i mnogo toga nauči o oralnom zdravlju i navike o higijeni se ustaljuju.

Stomatološka služba Doma zdravlja, kao nosilac preventivnih aktivnosti, posetiće sve predškolske ustanove na teritoriji opštine Bačka Palanka i kroz kreativne radionice preneti i unaprediti znanje dece o značaju oralnog zdravlja.


Резултат слика за nedelja zdravlja usta i zuba
Završna manifestacija Nedelje zdravlja usta i zuba sa porukom  „OSMEHNI SE ZDRAVO“

Održaće se 17.05.2015. g. sa početkom u 09.30 časova na platou ispred Erste banke za najmlađu populaciju. Na manifestaciji će učestvovati deca iz predškolske ustanove „Mladost“ Privatnog vrtića „Različak“ i Osnovne škole „Heroj Pinki“,  koja će prigodnim programom dati značaj ovoj kampanji.
U akciji će učestvovati i aktivisti Opštinske organizacije Crvenog krsta Bačka Palanka. Sponzori akcije su „Delta-Agrar“ d.o.o. Čelarevo i AD „Podunavlje“,  koji su donirali jabuke za decu.
Pozivamo decu i roditelje da prisustvuju manifestaciji, da usvoje zdrave stilove života, očuvaju i poboljšaju svoje zdravlje.

Načelnik Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu
 dr Dragica Agić

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here