Prepoznajte nasilje u porodici i prijavite ga

0
2244

Kako se žrtve porodičnog i partnerskog nasilja ne bi zaboravile, već bile opomena na propuste institucija koje bi trebalo da rade na tom problemu, organizacije koje se bave podrškom ženama koje trpe nasilje pokrenule su peticiju da 18. maj bude dan sećanja na sve žrtve femicida.


Taj datum je izabran jer je 2015. godine, u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja, ubijeno sedam žena u porodično-partnerskom kontekstu.

Tim povodom RTV je posetio Vršac i Bačku Palanku i istraživali su da li postoji saradnja institucija nadležnih za suzbijanje nasilja u porodici, kao i koliko je rasprostranjeno nasilje u porodici u Bačkoj Palanci.

Kako priča za RTV Vera Petrović iz Centra za socijalni rad u Bačkoj Palanci je registrovano devet slučajeva prijave nasilja od početka 2017. godine, sedam je po prijavi policije, dok je samo u dva slučaja žrtva došla sama.

Ekonomsko nasilje je često prisutno, i usko je povezano sa fizičkim nasiljem u porodici, gde su žene često ucenjene.

Realnu sliku o ozbiljnosti problema i stvarnom broju žrtava nije moguće sagledati zbog toga što se i dalje veliki broj žrtava nasilja, nažalost, ne prijavljuje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here