Sanja Ralić (Intervju): Bliži se kraj školske godine

2812

Pred kraj školske godine

Stigli smo i pred kraj školske 2016/17. godine. Kako su se u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ pripremili za predstojeću letnju pauzu, šta su postigli u poslednje vreme i drugo, saznali smo od direktorke najmasovnije osnovne škole u gradu.


„Upis za buduće prvake počeo je 1. aprila, a 28. marta imali smo „Dan otvorenih vrata“, gde su budući đaci prvaci, zajedno sa svojim roditeljima imali priliku da se upoznaju sa školom, sa učionica, sa nastavnicima i sa učiteljicama, koje su pripremile kreativne radionice. Učenici iz Đačkog parlamenta su vodili buduće prvake kroz školu, a u tu aktivnost su se uključile sve naše učiteljice, kao i nastavnici muzičke i likovne kulture, engleskog i nemačkog jezika, fizičkog i tehničkog vaspitanja“, kaže za Nedeljne novine Sanja Ralić, direktorica ove škole.

osnovna škola vuk karadžić bačka palanka
Škola „Vuk Karadžić“

„Kao što sam rekla, 1. aprila krenuo je upis u školu, vrše se testiranja koja će trajati do juna i nadamo se da ćemo do 31. avgusta uspeti ponovo upisati dovoljan broj učenika prvaka da se formiraju pet odelenja. U okviru obeležavanja „Dana planete Zemlje“ 22. aprila, organizovali smo „Dan profesionalne orijentacije“ a našim učenicima su se predstivli predstavnci deset srednjih škola, a pozvali smo i učenike iz ostalih osnovnih škola u našem gradu i opštini. Organizovano je i predavanje o preduzetništvu od strane Nacionalne službe za zapošljavanje, a učenici osmih razreda, koji su učetvovali u radionici, predstavili su biznis plan koji su uradili. Nakon toga, deset stručnjaka iz raznih oblasti predstavili su svoju delatnost, a učenici su imali priliku da ih intervjuišu“ , kaže ona.

„Završetak nastave za učenike 8. razreda je 30. maja, probni završni ispit je prošao, gde su učenici imali prilike da vide kako će on izgledati, a pravi će se polagati 14, 15. i 16. juna. U toku je pripremna nastava, a teče i organizacija maturske večeri, koja se planira za 6. jun. Što se tiče takmičenja, učestvovali smo na svim nadmetanjima, koje je propisalo Ministarstvo prosvete, a učestvovalo je preko 60 učenika plus sportske ekipe. Imamo puno uspeha, iz mnogih predmeta smo stigli do republičkih takmičenja, iz tehničkog obrazovanja, fizike, matematike, srpskog i engleskog jezika, kao i u takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“. Školska godina se završava 13. juna i očekuje nas završna priredba učenika 4. razreda, druženje sa učenicima takmičarima, a njihovi uspesi se prate i na oglasnoj tabli i kroz knjigu obaveštenja, kroz medije, a sprema se i tablon sa učenicima takmičarima, njihovim mentorima i nastavnicima koji su ih pripremali. Na završnoj svečanosti biće im uručene i nagrade, a to su uglavnom knjige“, priča direktorica.

osnovna škola vuk karadžić bačka palanka
Unutrašnjost škole

„Na kraju bih napomenula da smo u školi jako zadovoljni interaktivnim predavanjem o ponašanju u saobraćaju, jer vidimo da su deca usvojila ono što su tamo videli i vežbali, a posle su i sa svojim učiteljicama to sve još jednom prošli“, rekla je na kraju svog obraćanja čitaocima „Nedeljnih novina“, Sanja Ralić, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“.


Saznali smo da je izvršena anketa među učenicima o inicijativi da se uvedu uniforme za đake, a rezultati pokazuju da su „za“ uglavnom učenici razredne nastave (1. do 4. razreda), a „protiv“ đaci viših razreda iz predmetne nastave. 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here