Odžana izložba preduzetničkih veština žena sa sela

1804
Foto: RTV

ČELAREVO – „Izložba preduzetničkih veština žena sa sela“ održana je danas u Čelarevu sa ciljem da se podstakne rad i vidljivost žena sa sela, jer njihov doprinos seoskom turizmu može biti veoma dragocen, u smislu očuvanja kulture nekog mesta, ali i poboljšanja opšte socioekonomske slike određenog ruralnog prostora.


Izložba je obuhvatila ručne radove, dekupaž, slike, vez, magnete, tkane i prehrambene proizvode udruženja žena iz opština Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bač, Beočin, a cilj je skrenuti pažnju javnosti na manje sredine i turističke potencijale, koje mogu imati proizvodi i rukotvorine seoskih žena.

„Na prvom mestu imamo dobru hranu, starinsku vojvođansku, suvenire, razne rukotvorine, magnete, slike i sve ostalo što se radi, ali najvažnije nam je povezivanje samih učesnica, njihovih udruženja i institucija“, kaže Tanja Ajati iz Rakovca.

„Molovanje zidova u prošlosti, radile su Mađarice, kuvanje naveliko za više osoba, bila je specijalnost Slovakinja, dok su se Nemice bavile raznim zanatima“, navodi hroničar Mile Bulajić.

Trećeg juna u Kikindi biće održana izložba radova gradskih žena, a od 16. do 18. juna u Vrdniku održaće se Akademija veština, gde će žene biti obučene na koji način mogu da postanu pravna lica.

„Naučićemo ih kako da registruju firmu, da vode knjigovodstvo, zapakuju proizvod i na kraju kako da ga prodaju. Mislim da je to veoma važno i da na kraju budžetske godine možemo da kažemo, da smo napravili bar pet pravnih lica“, ističe Diana Milović direktorka Zavoda za ravnopravnost polova.

„Bez seoskih žena, nemamo ni seoske porodice, bez seoske porodice, nemamo ni sela. Pokrajinska vlada i sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i ove 2017. godine, koja je proglašena godinom socijalne zaštite i međugeneracijske saradnje, upotpunićemo potrebe seoskih žena kroz konkurse, koji će biti uskoro raspisani“, naglasio je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar.

Proizvodnja rukotvorina, kao drugi izvor prihoda za poljoprivredna gazdinstva nakon primarne poljoprivrede, jeste perspektivna grana, koja uz minimalna ulaganja može da obezbedi samozaposlenje i izvor prihoda za preko hiljadu žena iz svih krajeva Vojvodine i doprinese promeni imidža i zemlje i regiona.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here