Veliko arheološko otkriće kod Iloka: 18 avarskih grobova

2503

Pronađen je i grob u kojem je pokopan avarski vojnik s palašem ili avarskom sabljom. Sablja, po svemu sudeći, datira iz 725. godine. To otkriće ima veliku vrednost.

Na arheološkom lokalitetu Šarengrad – Klopare, nedaleko od Iloka, arheolozi su pronašli novih 18 avarskih grobova među kojima i grob u kojem je pokopan avarski vojnik s palašem ili avarskom sabljom, potvrdila je u subotu vođa arheoloških istraživanja na tom lokalitetu Andrea Rimpf iz Gradskog muzeja Ilok i istaknula da to arheološko otkriće ima veliku vrednost. Sablja, po svemu sudeći, datira iz 725. godine i s obzirom na to da je do sada u Hrvatskoj pronađeno jako malo avarskih grobova u kojima se nalazi i sablja pokopanog vojnika, to otkriće ima veliku vrijednost, istaknula je.

„Očigledno je ovde reč o avarskom vojniku koji je bio više rangiran. Pronađena sablja će se odneti na restauraciju, a onda će biti izložena kao deo stalne postavke Gradskog muzeja Ilok. U grobu su vidljivi i ostaci vojnog pojasa“, rekla je Andrea Rimpf. To je tek druga avarska sablja pronađena na iločkom području. Podsetila je kako su arheološka istraživanja na lokalitetu Šarengrad – Klopare započela prošle godine kada je pronađeno 45 avarskih grobova koji datiraju iz 8. veka. Ovogodišnja arheološka istraživanja započela su pre desetak dana.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here