Po malinama se prepoznaju – Braća Neđeljko i Stanko Medić iz Obrovca

4182

Braća Neđeljko i Stanko Medić iz Obrovca su proizvodnju malina pokrenuli pre dve godine, a ideju za početak gajenja ove kulture dali su im njihovi sinovi.

Braća Neđeljko i Stanko Medić

-Ideju smo oberučke prihvatili, jer smo bili ubeđeni da je proizvodnja isplativa. Nismo imali previše saznanja o ovoj kulturi, ali smo na različite načine uspeli da dođemo donjih i krenemo sa gajenjem malina – kažu braća Medić, i dodaju:

– Početak kao i svaki drugi nije bio lak, ali nismo klonuli duhom. Verovali smo u to što radimo, nismo posustajali. Ubeđeni smo da će iz godine u godinu biti sve bolje i da ćemo po proizvodnji malina za nekoliko godina biti na daleko poznati. Rezultati ostvareni protekle godine ulili su posebno samopouzdanje i veru braći Medić da su na dobrom putu. Naime, na svojim zasadima od šest jutara ostvarili su prinos od 4 tone po jedinici površine.

– U ovoj godini očekujemo rod tri puta veći nego lane. Malinjaci su trenutno u veoma dobrom stanju zahvaljujući između ostalog i povoljnim vremenskim prilikama koje su do sada vladale, kao i primeni svih agrotehničkih mera. Da bi malina imala dobar prinos, ona posebno u fazi rasta i razvoja traži vodu, ali ne previše. Zbog toga smo nabavili zalivni sistem, kako nam eventualna suša ne bi uništila rod – kaže stariji brat Neđeljko.

Braća Medić posebno napominju da problema oko plasmana malina nema.

– Ti problemi ne postoje s obzirom da su one veoma tražene na svetskom tržištu i kompletna proizvodnja veoma lako se proda. Nadamo se da će tako biti i u godinama koje su pred nama. Raduje nas svaki novi otkupljivač malina koji se pojavi, a u lancu od proizvodnje do prerade najvažnije je svakako da svako radi svoj posao. Rod maline se uglavnom plasira izvan granica naše zemlje, što je izuzetno važno za nas proizvođače, jer bar u ovom segmentu nemamo veće glavobolje – napominje Stanko.

Ni u ovoj proizvodnji ne ide sve baš glatko.

– Ni malina, kao u ostalom ni druge poljoprivredne kulture, nije imuna na bolesti. Iz tog razloga se moraštititi kako njen koren, tako i list i plod. Za to koristimo preparate „Vital triho“ i „M aktiv“ koji su potpuno bezopasni za ljude, a upotrebljavamo ih pre svega na preporuku našeg sugrađanina Bojana Radmana – naglašava Neđeljko.

Vek eksploatacije malina je šest – sedam godina.

– Da je samo drugačija situacija u pogledu berbe malina mi bi već krenuli sa proširenjem proizvodnje. Problem predstavlja nedostatak radne snage. Postoje mašine za berbu koje smo videli i na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Međutim nismo zadovoljni njihovim učinkom. Nadamo se da će biti usavršene, a kada to bude urađeno sigurno ćemo se odlučiti za njihovu nabavku, a onda i uvećanje površine pod malinama – kažu Medići.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here