Meštani Čelareva žale se na rad opštinskih komunalaca

5231

ČELAREVO: Prošlo je pola godine kako je opštinsko Javno komunalno preduzeće „Komunalprojekt“ preuzelo komunalne poslove u Čelarevu, posle Bačke Palanke najvećem naseljenom mestu u ovoj opštini.

Očito je da se komunalci još uhodavaju, a meštani se žale, pa su se nadležni iz Mesne zajednice oglasili u lokalnim medijima. Meštani prigovaraju najviše zbog toga što se ne kosi trava na javnim površinama, žale se na uređivanje groblja i neprimerene termine sahrana. Spominje se problem stočnog groblja, prohodnost puta do deponije smeća i drugi problemi.

– Do nas nisu stigle direktne pritužbe građana, a ni od Saveta MZ Čelarevo – kaže Aleksandar Bogunović, direktor JKP „Komunalprojekt“, ali dodaje da ono što je on čuo nezvanično delom ima osnova, a delom ne, jer za neke poslove „Komunalprojekt“ nije nadležan. Prilikom preuzimanja komunalnih delatnosti od MZ Čelarevo nije preuzeta dokumentacija, kao i plan i program površina koje su se do tada kosile, a to je bila posledica odsustva saradnje sa prethodnim Savetom MZ, napominje Bogunović.

Na nivou opštine formirana je komisija čiji je zadatak bio utvrđivanje površina koje opštinsko JKP treba da održava i one su ušle u plan i program kojim je određena i dinamika košenja u naseljenim mestima – pojašnjava direktor Bogunović.

– Usled atmosferskih prilika došlo je do povećanog obima posla, jer vlažno vreme bilo je idealno za bujanje vegetacije. Planirani broj košenja trave na javnim površinama, dva puta mesečno, nije bio adekvatan situaciji na terenu i zbog toga postoje opravdane primedbe građana. Reorganizovali smo posao, a jedan od tri radnika u Čelarevu zadužen je samo za košenje i uređenje javnih površina. Neće se kao do sada čekati svaki petanesti dan, već je komunalni higijeničar zadužen da svakodnevno obavlja te poslove, a radi na normu. Čelarevo je veliko, ima preko 5.000 stanovnika i u njemu ima puno posla.

U MZ kažu da su im se građani žalili na zapuštenost ovdašnjeg groblja, ali i na vreme ukopa pokojnika koje je obično od podneva do 13 sati.

– Prema planu, groblja se kose jednom mesečno – ističe Bogunović. – Već smo napravili drugačiju organizaciju i problemi koje smo imali u prethodnom periodu više se neće ponavljati. Jer, svako naseljeno mesto imaće komunalnog radika zaduženog za svakodnevni rad na održavanju groblja. Termini sahrana su određeni za svako naseljeno mesto i grad Bačku Palanku. Naše preduzeće obavlja pogrebne usluge na teritoriji cele opštine, a ima dana kada je potrebno organizovati i sedam sahrana, pa od toga zavise i termini. Lane je bilo 600 sahrana, a samo u januaru ove godine 100 sahrana. U koliko sati će biti sahrana zavisi od termina prijavljivanja. Razumljiivo je da bi ljudima najviše odgovaralo da to bude oko 16 sati kada se zaposleni vrate sa posla, ali to je nemoguće zbog ograničenog broja radnika specijalizovanih za ukop i broj sahrana na teritoriji cele opštine. Po zakonu ove poslove nije moguće poveriti privatnom preduzeću, već samo javnom komunalnom preduzeću ili verskoj zajednici.

Vidi: S peticijom za Beograd, jer se plašimo zaraze, zmija i krpelja

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here