Na pomolu suša – soja najugroženija

1868
Visoke temperature vazduha i nedostatak vlage u zemljištu nepovoljno utiču na sve ratarske kulture, a naročito na soju koja se nalazi u fazi formiranja mahuna. Međutim stručnjaci napominju da je još rano za prognoze eventualnog smanjenja prinosa.

Visoke temperature, ali i nedovoljno padavina, izuzetno nepovoljno utiču na većinu poljoprivrednih kultura. Prema podacima meteorologa u junu je palo 70% manje kiše od višegodišnjeg proseka za ovaj mesec.

Ipak, još je rano za procenu eventualnog manjka prinosa, tvrde stručnjaci iz Privredne komore Srbije.

Kukuruz u fazama metličenja i svilanja

Tropske temperature uzrokovale su gubitak vlage strnih žita, koje su na kraju voštane zrelosti. Kako kažu u PKS-u to će se pozitivno odraziti na čuvanje hlebnog zrna.

Kukuruz se nalazi u fazama metličenja i svilanja, a na terenu je uočeno da su biljke kukuruza uspele da formiraju klip, tako da je na ranije posejanim biljkama ostvarena oplodnja.

Soja najugrožnija zbog vremenskih uslova

Od svih ratarskih kultura soja je trenutno najosetljivija na manjak vlage i nisku vlažnost vazduha. Visoke temperature bi mogle da prekinu dalji razvoj mahuna i tako umanje očekivani prinos. U PKS-a dodaju da su vremenske prilike iz prethodnog perioda odgovarale bolestima i štetočinama, što je zahtevalo intenzivniju zaštitu useva.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here