Савети за безбедну вожњу по врућини

Пред вама је неколико савета којих би требало да се придржавате

965
Фото: Canva

Дошло је време за одмор, а ви сте решили да на пут кренете аутомобилом? Одлично, али будите опрезни. Метеоролози најављују велике врућине, па се пажљиво припремите. Паметно користите време, одмор, климу… Пред вама је неколико савета којих би требало да се придржавате, како бисте без много муке стигли на жељену дестинацију.


Пре паковања – мајстор

Пре него што кренте на пут проверите техничку исправност возила, посебно уређаја за управљање и заустављање, стање пнеуматика и електроинсталација. Не допустите да вас неки скривени квар изненади током вожње – то ће вас коштати не само новца, већ и времена, а да не помињемо нервирање! Проверите и у каквом вам је стању резервна гума, да ли имате прву помоћ у гепеку? Да ли сте сипали течност за прање стакла?

Наспавајте се

Наспавајте се пре него што седнете за волан и кренете на пут! Такође, не крећите на летовање одмах након радног дана – због премора организма умањује се способност процене ситуација и реаговања у саобраћају. Једите нешто лагано – ако се преједете ризикујете да вам се приспава, али и да имате стомачне проблеме. Понесите довољно воде (воде, не слатких сокова од којих ћете бити више жедни) и не наливајте се кафом јер она убрзава пулс и то може да вас учини нервозним. Кафа је лаксатив па ће вам се често ићи у WC.

Одећа и обућа

Немојте возити у папучама или јапанкама, без обзира на то што вама, можда, то уопште не смета. Обућа мора бити таква да не може лако да вам спадне са стопала. Ваша гардероба би требало да буде удобна, при чему је боље да појас буде преко мајице, него на телу. Никако немојте да возите боси – то није безбедно, а и полиција може да вам наплати казну. Изујте се, пролуфтирајте своја стопала током паузе.

Ноћна или дневна вожња?

Уколико је могуће, избегавајте вожњу у ноћним сатима, без обзира на то што су тада мање гужве, нарочито на границама. Многи родитељи се одлучују за овај термин и због тога што ноћу деца углавном преспавају пут, али и због жеље да им „не пропадне дан за купање“. Међутим ноћу је прегледност пута слабија, имате мање прилика да се зауставите и одморите, многи ресторани ноћу не раде, на пример, као ни бензинске пумпе.

Вожња дању је неупоредиво безбеднија, а можете и да уживате у природним лепотама, да организујете успутне излете. Покушајте да на свака два сата правите паузе од 15 минута, а приликом сваког уласка у возило, претходно га проветрите.

Округли датуми

Добар савет је и да за полазак избегавате викенде и „округле“ датуме, као што су први и петнаести у месецу, јер су тада највеће гужве. Уколико баш морате да кренете тих дана, користите алтернативне граничне прелазе: са Мађарском – „Бачки Виногради“, „Ђала“, „Бајмок“ и „Хоргош II“ чије је радно време од 7 до 19 часова, док се са Хрватском саветује коришћење прелаза „Бачка Паланка“, „Сот“, „Љуба“, „Нештин“ или „Богојево“.

Клима-уређај

Водите рачуна и о начину на који користите клима-уређај у колима – разлика у спољашњој температури и температури у возилу треба да буде од пет до 10 степени, а идеално је око седам степени. Не излазите из возила нагло, већ пре заустављања прво искључите клима-уређај и отворите прозоре јер нагла промена температуре може изазвати колапс и нежељене последице по људски организам.

Паузе

У паузама током вожње саветује се испијање довољне количине воде и безалкохолних освежавајућих напитака јер недовољна хидрираност организма код возача може ослабити способност процењивања и расуђивања, као и брзину реаговања и изазвати поспаност и умор. Препорука је да возач током 24 сата може возити укупно девет сати, а без престанка највише четири и по сата. Након тога морају да направе паузу од 45 минута.

Како да расхладите ауто

Ако сте свој аутомобил током паузе морали да паркирате на сунчаном месту, не улазите у њега одмах! Прво отворите сва врата и прозоре, без обзира на то што ваше возило има клима-уређај. Да бисте избегли врео волан, окрените га ка десно још пре паркирања и вратите улево када кренете – тако вам шаке неће бити на најтоплијем месту волана, а на мењач навуците памучну чарапу, на пример, коју ћете скинути када покренете аутомобил. Било би добро и да прекривате инструмент таблу када се паркирате.

Обавезно се вежите

Вежите појас, без обзира на то што вам, можда, смета, жуља вас и слично. Казне су скупе (5.000 динара), а ваш живот још скупљи! Такође, морају да се вежу сви у атуомобилу – сувозач и они који седе на задњим седиштима у возилима. Ако нисте знали: употреба појаса на предњим седиштима смањује ризик од смртног страдања до 50 одсто, а на задњим седиштима до 75 одсто! Решење за појас који жуља је парче сунђера које ћете пришити на месту које додирује ваше тело и смета вам. На неким бензинским пумпама постоје већ готови такви додаци, распитајте се. Такође, деца млађа од три године морају да се возе у дечјем безбедносном седишту.

Без журбе

Не журите и не претичите на местима где то није безбедно, правите паузе. Из Агенција за безбедност саобраћаја кажу да је највећи број саобраћајних незгода изазван непоштовањем ограничења брзине кретања, првенства пролаза, претицањем, посебно на местима где то није безбедно и дозвољено, вожњом под дејством алкохола и у стању повећаног умора возача. Време изгубљено у евентуалној саобраћајној гужви немојте надокнађивати брзом вожњом, јер ћете на тај начин повећавати ризик за изазивање саобраћајне незгоде.

Уживајте у путовању, то је најбитније! Нисте кренули на трке, већ на одмор, а његов део је и удобна и безбедна вожња.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here