Fazani iz Nove Gajdobre

1
2509

Lazar Grgurević iz Nove Gajdobre je od malih nogu zaljubljenik u fazane i to ga je usmerilo ka poslu kojim se sada bavi. Bio je to jedan od ključnih razloga što je svojevremeno postao član Lovačkog društva „Zec“ u Novoj Gajdobri i što je pre sedamnaest godina otvorio fazaneriju u ovom mestu. Kao jedan od aktivnijih članova društva, svestan svih promena koje su se dogodile u oblasti lovstva, Lazar je 2000. godine rešio da pokrene proizvodnju fazanskih pilića, kao i uzgoj odraslih fazana. Od prvog dana bio je svestan težine posla i svega onoga što on sa sobom nosi, ali se nije nimalo kolebao.

Lazar Grgurević

– Prvobitna proizvodnja fazanskih pilića u odnosu na sadašnju bila je skromna. Početak je bio veoma težak, praćen brojnim problemima i rizicima. Ipak, nisam klonuo duhom, od započetog posla niko me nije mogao odvratiti. Imao sam jasan cilj da ostvarim uspeh bez obzira na sva iskušenja i teškoće sa kojima ću se susretati. Dobro sam znao šta hoću, verovao sam u uspeh, tako da je na kraju sve ovo urodilo plodom. Strpljivo sam gradio rezultate, znajući da uspeh ne dolazi preko noći. Izgradio sam prateće objekte – volijere u bašti koja se nalazi u blizini kuće u kojoj stanujem, kupio sam inkubatore i pokrenuo posao. Proizvodnja je iz godine u godinu rasla, osavremenjivao sam je prateći najnovije tehnologije i sada konačno mogu reći da sam zadovoljan. U ovom trenutku raspolažem sa dve volijere dimenzija 35 sa 17 metara na zemljišnoj površini od 110 ari gde se nalazi matično jato. Tokom ovogodišnje sezone iz mojih inkubatora „izašlo je“ oko 6.000 fazančića. Fazan posebno, dok je mlad, ima dosta prirodnih neprijatelja, pa iz tog razloga mora stalno biti na oku onih koji ga gaje. Dok su fazani mali, kao i kada odrastu stradaju od vremenskih nepogoda, ali i lisica, tvorova, pa i lasica. Radi se, dakle, o izuzetno složenoj i veoma napornoj proizvodnji koja traži maksimalnu budnost i oprez – priča nam Lazar Grgurević.

Od prvog dana pa sve do danas Grgurević nije jedino morao da brine za plasman fazanskih pilića.

– Problem oko plasmana fazanskih pilića i odraslih fazana nisam imao od prvog dana kada sam počeo da se bavim ovim poslom. Sada imam kupce iz fazanskih udruženja iz okoline, ali i Pančeva, Požarevca, Kule i drugih mesta, a to su samo neki od mojih redovnih kupaca. U zavisnosti od njihovih želja spreman sam da im ponudim fazanske piliće od 6, 8 i 12 nedelja, ali i odrasle fazane koji služe za lov. Sve poslove vezane za proizvodnju kojom se bavim, obavljam preko mog gazdinstva koje je registrovano, a koje ima dobru saradnju sa Institutom u Beogradu i Veterinarskom stanicom u Gajdobri – naglašava Grgurević.

Problema oko pripremanja hrane i kupovine koncentrata za fazanske piliće Grgurević nema.

– Vlasnik sam šest jutara zemlje gde uglavnom gajim poljoprivredne kulture koje koristim za ishranu fazana. Osim toga, za fazanske piliće hranu kupujem od Veterinarskog zavoda Subotica. Odrasli fazani nisu veliki probirači u ishrani i koriste zrnastu hranu. Za sada sam proizvodnju pilića i gajenje fazana dobro razvio i nadam se da ću i ubuduće tako nastaviti na svoje, a i zadovoljstvo svih onih sa kojima sarađujem. Matično jato koje sam koristio u ovogodišnjoj sezoni brojalo je 250 ženki i 32 mužjaka. Jato se nalazilo u volijerama, koje nisu podeljene u boksove, jer se pokazalo da nema neke posebne potrebe za tim u vreme parenja i izleganja jaja – jasan je naš sagovornik.

Veoma impresivno deluju volijere gde se nalaze fazanski pilići i odrasli fazani. Očigledno da je sve dobro isplanirano, urađeno i uređeno, a to mnogima može poslužiti za uzor.

1 KOMENTAR

  1. Jos samo da je naveo i dogadjaj sa ljubomornim komsijom i njegovim psima,koji su mu pre par godina „slucajno“ upali i totalno desetkovali fazaneriju.No,pregrmeo je Laki i to.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here