Kroz hrvatsku granicu uskoro bez pečata u pasošu

2
6368

Državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije, a koje prelaze spoljnu granicu Unije ili šengen zone, što znači i državljani Srbije, na ulasku u Hrvatsku uskoro više neće dobijati pečate u pasošima, već će se od njih uzimati i elektronski skladištiti podaci o datumima ulaska i izlaska.

Evropski parlament i Savet Evrope postigli su politički dogovor o novim pravilima na granicama, a ostalo je da se usaglase tehnički detalji pre nego što odluka o uspostavljanju sistema EES (Entry/Exit System) bude izglasana i stupi na snagu.
Prikupljeni podaci putnika koji ulaze u Evropsku uniju biće skladišteni u bazi podataka tri godine, a u izuzetnim slučajevima čuvaće se pet godina. Ovi podaci bi trebalo da posluže policiji i drugim bezbednosnim službama da otkrivaju, sprečavaju ili istražuju počinioce teških krivičnih ili terorističkih dela, a koji dolaze iz zemalja van EU.
Novi sistem kontrole ulazaka i izlazaka u EU lakše će otkrivati državljane trećih zemalja koji ulaze u šengen zonu, a iz nje ne izlaze na vreme, odnosno u roku od 90 dana.
Kroz hrvatsku granicu uskoro bez pečata u pasošu

2 KOMENTARA

  1. Trebalo bi vise reklamirati granicni prelaz Backa Palanka kako bi grad dobio vecu vaznost i kako bi vise ljudi prolazilo kroz nas grad, mnogi ce se zadrzati ili kupiti nesto i ostaviti neki dinar u nasem gradu. Generalno turizam i IT su buducnost pa bi i BP trebala da ide ka tome i na taj nacin grad krene u pravom smeru a omladina pocne dolaziti u nas grad umesto sto odlazi!

    • Prijatelju,prvo treba da presvuku asfalt,srede infrastrukturu,pa da se reklamiraju i daju ovom kraju na vaznosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here