Veteransko kolo – susret veterana folklora iz cele Srbije (INTERVJU)

4057

BAČKA PALANKA: U subotu, 01.07.2017. godine, Bačka Palanka je bila centar veteranskog folklora Srbije. Povod je bio drugi po redu Međunarodni susret veterana Srbije pod nazivom „Veteransko kolo“. Ovaj koncert su organizovali veterani CTKU „Kosta Abrašević“ uz podršku Turističke organizacije Bačke Palanke. Manifestacija je okupila veterane kulturno-umetničkih društava iz raznih delova Srbije, a za epitet međunarodnog ovog puta su se pobrinuli prijatelji, ansambl Venec–Kostrome iz Rusije.

Stanovnici Bačke Palanke su i tokom dana mogli da uživaju u svečanom defileu učesnika ove manifestacije koji je prikazao raznovsnost i šarolikost nošnji, a večernji koncert uz igre iz raznih delova Srbije je bio događaj za pamćenje.

Više o samoj manifestaciji i aktivnostima veterana smo saznali u razgovoru sa Zoricom Todorović. Ona je dugogodišnji član CTKU „Kosta Abrašević“. Folklorom se bavi od svoje dvanaeste godine, a trenutno obavlja poslove umetničkog rukovodioca veteranskog sastava.

Zorica Todorović

Od kada postoji vaša veteranska grupa i kako se razvila ideja organizacije Međunarodnog susreta veterana Srbije u Bačkoj Palanci?

CTKU „Kosta Abrašević“ je veteransku grupu osnovao 2005. godine, a na prve susrete smo otišli 2009. godine u Žitište. Od tada smo zabeležili mnogo nastupa. Bili smo učesnici i na međunarodnim festivalima u Italiji i Češkoj, ali najlepša druženje i susrete su definitivno u organizaciji naših prijatelja veterana širom naše lepe Srbije.

Posle 6 godina putovanja i upoznavanja folkornih ansambala iz mnogih mesta Srbije, kada smo stekli dosta prijatelja, odlučili smo da uzvratimo istom merom. Da njih ugostimo, a Bačkopalančanima predstavimo folklornu kulturu Srbije. Tako smo 04.07.2015. godine organizovali prve susrete veterana. U tom periodu brojnost veteranskog sastava bio je nešto oskudniji i tada su nam u pomoć u igračkom delu na koncertu priskočile devojke iz prvog sastava, a to i jeste suština našeg društva – da smo uvek tu jedni za druge.

Prethodnog vikenda ste organizovali i drugi po redu Međunarodni susret veterana Srbije. Kako ste zadovoljni odzivom ansambala i samom manifestacijom? 

U subotu 01.07. organizovali smo i drugi po redu susret veterana pod nazivom „Veteransko kolo“, a ideja nam je da istrajemo u nameri da se ova manifestacija tradicionalno održava u Bačkoj Palanci na svake dve godine. Ovakvi susreti mnogo pomažu da se sačuva tradicija Srbije kroz pesmu i igru i u našem kraju, tako da nam je to osnovni cilj. Odziv je i ovoga puta, kao i pre dve godine bio odličan. Stiglo nam je čak 26 veteranskih grupa, a 14 ih je i nastupilo u zvaničnom programu. Koncert je publici pružio spoj revije sa bogato ukrašenim nošnjama i koreografski odlično ukomponovanih igara iz raznih područja Srbije i regiona. Nastupili su veterani iz Beograda, Novog Sada, Čačka, Smedereva, Kikinde, Resnika, Kostolca, Veternika…

Posebno zadovoljstvo i čast nam je bila što smo ugostili i bačkopalanačkoj publici predstavili nama sad već prijateljski ansambl Venec–Kostrome iz Rusije.

 

Preko dana smo imali defile kroz centar Bačke Palanke sa željom da našim sugrađanima i široj javnosti predstavimo učesnike i raskoš nošnji.

Kako ste zadovoljni ovogodišnjim prikazanim kvalitetom folklornih grupa u zvaničnom nastupu?

Uglavnom su to ansambli koji imaju tradiciju i selekciju dugi niz godina. Samim tim kvalitet njihovih nastupa je bio na veoma zavidnom nivou.

Zorice, možete li nam reći nekoliko reči o aktivnostima veterana CTKU „Kosta Abrašević“, kao i o planovima za naredni period?

Veterani Abraševića imaju dva puta nedeljno probe. Ako se pripremamo za nastup probe su pojačane. Jednom godišnje se održava sastanak umetničkih rukovodilaca gradova širom Srbije, gde se dogovara i pravi plan za narednu godinu održavanja susreta veterana. Što se tiče nastupa, mesečno se dešava da imamo i po dva poziva. Zbog finansija, jer sami sebe finansiramo, ne možemo svaki poziv da ispoštujemo poziv, pa se odazovemo ili delegacijski ili prosto ne odemo na nastup.

Do kraja sezone koja je početkom decembra, imamo još nekoliko nastupa, a onda sledi pauza od 2 do 3 meseca. Tada ćemo imati samo probe gde ćemo uvežbavati nove koreografije za sledeće nastupe. U planu nam je da idemo na međunarodne manifestacije folklora i van granica naše zemlje.

Na kraju ovog intervjua Zorica se obratila sugrađanima:

Dragi Bačkopalančani, ako želite da zaigrate, da se oprobate na sceni, da putujete i upoznajete nove predele, uspostavljate nova poznanstva, mi smo tu. Dođite da na lep i kreativan način trošimo slobodno vreme!

Centar za Tradicionalnu Kulturu i Umetnost „Kosta Abrašević“ – Bačka Palanka 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here