Bačkopalanački „Etno-šor“ – za svakoga po nešto (VIDEO)

4272

BAČKA PALANKA: Prezentacija starih zanata i običaja, promocija organskih proizvoda i tradicionalnih jela, pored kreativnih radionica za najmlađe, obeležili su „Etno-šor“ u Bačkoj Palanci. Cilj manifestacije, koju organizuje Turistička organizacija Opštine, jeste jačanje međuljudskih i međunacionalnih odnosa.



„Imamo sve vrste meda, bagremovog, lipovog, suncokretovog, šumskog. Počeli smo da se bavimo i proizvodnjom krema, na bazi voska i lekovitog bilja“, kaže Živko Ćirić iz Bačke Palanke, koji je pčelarstvom počeo da se bavi iz hobija, a danas mu je to osnovno zanimanje.

Marko Rošul iz Kikinde, proizvodi bombone, dekorisane medenjake, kretoš, žele… Ovim zanatom bavio se njegov pradeda, deda, otac i sada on.

„Na devedeset ari pre tri godine, posadili smo maline. Trudimo se da bude potpuno organska proizvodnja, ne prskamo ih ni sa čim. Trenutno pripremam džem od malina, bez šećera, sa raznim dodacima“, navodi Jelena Nešić iz Šapca.

Zoran Trbić iz Sremske Mitrovice, više od tri decenije bio je fotograf. Poslednjih nekoliko godina u svojoj grnčarskoj radionici, proizvodi predmete od gline.

„Glinu kopam sam, kompletan proces proizvodnje, radi se ručno. Treba puno vremena, rada i truda, ali sam srećan kada napravim nešto što se ljudima sviđa i požele to da kupe“, ističe on.

Najmlađi posetioci „Etno-šora“, imali su priliku da učestvuju u kreativnim radionicama i da od prirodnih materijala poput kože, naprave suvenir.

„Etno-šor“ organizuju Turistička organizacija Opštine Bačka Palanka, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine i Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here