Predstavnici malinara, hladnjačara i države idu u Poljsku da vide cene

0
519

Predstavnici proizvodjača malina u Srbiji, hladnjačara i države putuju danas u Poljsku da bi utvrdili cene tog voća i uporedili ih s cenama u Srbiji.

„Odlazak u Poljsku je rezultat zajedničkog dogovora proizvodjača, hladnjačara i predstavnika države koji je postignut na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, kako bi se utvrdilo tačno stanje na tržištu malina u Poljskoj, koja je, pored Srbije, jedan od najvećih proizvodjača tog voća“, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavnici proizvodjača malina i hladnjačara dogovorili su se na sastanku 6. jula u Beogradu da naprave radno telo koje će pratiti formiranje cena na domaćem i konkurentnim tržištima kako bi se napravio dogovor prihvatljiv za sve u Srbiji. Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović izjavio je da očekuje da će se posle povratka delegacije iz Poljske na sastanku u Vladi Srbije naći rešenje prihvatljivo i za proizvodjače i za otkupljivače.

„Domaći proizvodjači od otkupljivača zahtevaju otkupnu cenu od 1,83 evra ili 220 dinara za kilogram“, rekao je Radović. On je naveo da otkupljivači tvrde da su proizvodjači malina zadovoljni cenom od 130 do 140 dinara, koliko sada košta kilogram malina u Srbiji, ali da to nije tačno.

Radović je rekao da će zbog toga danas, zajedno sa proizvodjačima kupina koji su takodje nezadovoljni cenom, organizovati potpisivanje peticije kako bi istakli da su takvi navodi hladnjačara netačni. Prema njegovim rečima, sutra uveče zasedaće Skupština Asocijacije malinara Srbije kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati i predstavnici Udruženja proizvodjača malina iz Bosne i Hercegovine (BiH) koji su takodje nezadovoljni cenom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here