Viac ako obyčajná domáca / Više od obične domaćice

1524

Viac ako obyčajná domáca

Čo všetko sa môže skrývať za „povolaním“ domácej?

Okrem toho, že je to žena ,ktorá sa stará o domácnosť, neraz si dokáže nájsť čas aj pre svoju kreativitu a koníčky, alebo pre ochotnícku činnosť. Miluška Macková z Pivnice patrí medzi také šikovné ženy. Okem každodenných prác v dome a v záhrade Miluška rada varí a pečie. Ked´ má viac času, urobí torty a koláče na objednávku. Má rada kvety, aj tie izbové, aj záhradné, ktoré skrášľujú dvor.

Predpokladali by sme, že v zime má viac voľného času, ale práve v zime prebiehajú skúšky v spevokoloch, v ktorých Miluška spieva. Je predsedníčkou pivnického komorného zboru Nádeje a členkou cirkevného spevokolu.

Z ručných prác ju neláka iba háčkovanie – minulú zimu štrikovala šály. Predsa jej zimnou záľubou je však dekupáž. Všetko, čo vytvorí touto technikou, hned´ niekomu daruje. O tom sme sa aj sami presvedčili, ked´že doma nemala nič, čo by nám mohla ukázať. Ked´ ide niekam na návštevu, príležitostné darčeky spravidla vyhotoví sama. Touto technikou skrášľuje aj tekvice, taniere, tácky, ale aj vianočné darčeky a darčeky k 8.marcu.

„Ja som osobne rada, ked´ do daru dostanem niečo vyrobené doma. Verím, že to každého poteší. Aj moje deti sú veľmi rady, ked´ ich takto prekvapím.“ hovorí Miluška.

Pracovať na počítači a internete sa naučila kvôli svojej dcére, ked´ táto odišla študovať na Slovensko. Z internetu čerpá nápady a objednáva si všetko, čo potrebuje na prácu touto technikou.

O Miluške Pivničania hovoria, že je nápomocnou rukou každému združeniu v dedine. Hovorí, že jej dobrá vôľa nechýba a že sa rada zúčastňuje v každej akcii, ktorú v Pivnici usporiadajú.

Rodina Macková je známa aj tým, že spravidla ochotne ubytuje hostí počas festivalu Stretnutie v pivnickom poli, či počas festivalu DIDA, alebo cirkevných hostí. Po rokoch sa mnohí u Mackovcov cítia ako doma. Okrem autorky týchto riadkov rovnako sa cíti aj Katarína Mišíková – Hitzingerová, ktorá už sedem rokov počas každej návštevy v Srbsku býva u Mackovcov. Dokonca jeden rok prišla na DIDU s niekoľkomesačným bábätkom a bez obav ho nechala u Mackovcov, ked´ išla za svojimi povinosťami.

 

 


Više od obične domaćice

Šta se sve krije iza „poziva“ domaćice?

Pored toga što je to žena koja brine o domaćinstvu, neretko uspeva da nađe vremena i za svoju kreativnost, hobije i društvene aktivnosti. Miluška Macko iz Pivnica spada upravo među takve spretnije žene. Pored svakodnevnih poslova u kući i u bašti Miluška rado kuva i peče. Kada ima više slobodnog vremena pravi torte i kolače po porudžbini. Voli cveće, ono sobno, a i ono baštensko koje ulepšava dvorište.

Pretpostavili bi smo da zimi ima više slobodnog vremena, ali upravo tokom zime su probe horova u kojima Miluška peva. Ona je predsednica pivničkog kamernog hora Nadeje, a članica je i crkvenog hora.

Od ručnih radova ne privlači je samo heklanje – prošle zime štrikala je šalove. Ipak njen zimski hobi je dekupaž. Sve što ovom tehnikom napravi odmah nekome i pokloni. U to smo se i sami uverili, jer u kući nije imala ništa što bi nam pokazala. Kada ide kod nekoga u posetu nekim povodom, po pravilu sama napravi poklon. Ovom tehnikom ukrašava i tikvice, tanjire, tacne, božične i osmomartovske poklone.

„Ja lično volim kada na poklon dobijem nešto što je neko sam napravio. Verujem da se takvom poklonu svako obraduje. I moja deca se obraduju kada ih iznenadim na ovaj način.“ kaže Miluška.

Rad na računaru i korišćenje interneta naučila je zbog svoje kćerke, kada je otišla na studije u Slovačku. Na internetu pronalazi nove ideje i naručuje sve što joj je potrebno za rad ovom tehnikom.

O Miluški Pivničani kažu da potpomaže svako udruženje u Pivnicama, a ona je rekla da joj dobre volje ne manjka i da redovno učestvuje u svakoj akciji koja se u Pivnicama organizuje.

Porodica Macko poznata je po svojoj susretljivosti i redovno ponude smeštaj gostima tokom festivala Stretnutie v pivnickom poli, za vreme festivala DIDA, kao i goste koji dolaze u crkvu. Mnogi kod njih dolaze godinama i u njihovom domu se osećaju kao kod svoje kuće. Pored autorke ovog teksta, tako se oseća i Katarina Mišikova – Hitzingerova, koja već sedam godina, tokom svake posete Srbiji, svoj smeštaj ima kod upravo njih. Čak je jedne godine na festival DIDA došla sa bebom starom nekoliko meseci i bez brige i straha je mogla da je ostavi kod porodice Macko, kada je imala svoje obaveze.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here