„Devojka sa krilima“ Dejana Bačko održala slikarsku radionicu

3731

APATIN: Mlada Dejana Bačko, poznata javnosti kao umetnica koja slika nogama, boravila je u Apatinu gde je održala slikarsku radionicu u omladinskom kampu. Kaže da joj u životu nije bilo lako, ali da su joj želje uvek bile motiv da savlada sve prepreke.

Dvedesetdvogodišnja Dejana Bačko iz Bačke Palanke je mlada slikarka koja, iako je rođena bez ruku, svu inspiraciju za umetnička dela crpi iz svog života i slika nogama. Istrajna u svojim životnim stavovima pobedila je brojne predrasude i pokazala javnosti kako se pobeđuje diskriminacija.

dejana backo

„Bilo je mnogo teško, jer su rekli da ne mogu da upišem redovnu, već specijalnu školu zato što sam osoba sa invaliditetom. Majka mi je bila velika podrška i zahvaljujući njoj imala sam najveći motiv da istrajem. Takođe je bilo problema pri upisu u srednju školu, jer je tadašnja direktorica rekla da osobe koje nemaju ruke i noge ne mogu da upišu tu školu“, kaže Dejana Bačko.

Dejana je uspešan student Likovne Akademije u Novom Sadu, redovno posećuje edukativne kampove, druži se sa mladima i član je Udruženja slikara koji slikaju ustima i nogama.

„Mama mi je kupovala razne razglednice i slikovnice, pa sam u tom dečijem svetu dobila inspiraciju da počnem da slikam, jer sam gledajući u njih crtala nogama paralelno na papir. Tek kasnije sam išla na časove kod profesora likovnog i razvijala svoj talenat“, objašnjava Dejana.

Dejana je državna prvakinja u paratekvondu, vicešampionka Evrope i ovog leta se sprema za paraolimpijske igre. Devojka sa krilima, kako je zovu, nogama lista knjige, pere zube, šminka se i oblači, ali jedino ne može da napravi sebi frizuru.

„Još uvek nisam pronašla način da zavežem kosu, kao što ranije nisam mogla da zakopčam farmerke, ali sada i to mogu. Za sve što se želi treba imati volju i snagu. Treba biti veliki borac i imati zacrtan cilj, jer bez cilja se ne može ništa postići“, ističe Dejana.

Teški životni trenuci, koje je savladavala, u nju su utkali nepokorivu volju da postane čovek koji ne poznaje poraz i ruši sve predrasude.

Ona je Dejana Bačko koja se ne plaši budućnosti, jer iako ima samo noge, smatra da se u životu može ostvariti sve i da je samo nebo granica do koje dođemo ili je pređemo.

Pogledaj: Dejana Bačko zlatom i bronzom u Ruandi bliža Tokiju 2020

Pogledaj: Dejana Bačko na TV Nova

Pogledaj: Građani izabrali – Dejana Bačko – najveći uspeh u 2016. godini

Pogledaj: Dejana Bačko – slikarka i evropska vicešampionka u paratekvondou

Pogledaj: Opet prvakinja! Dejana odnela zlato

Pogledaj: Šta Novak Đoković poručuje Dejani Bačko – našoj bačkopalančanki?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here