Brodice uzburkale „Panonsko more“

1510

BAČKA PALANKA: Ovogodišnja peta klupska regata Nautičkog kluba „Tikvara“, kao i prethodnih godina startovala je sa jezera Tikvara. Prošle subote su učesnici regate krenuli na put rekama i kanalima Vojvodine. Njihova zajednička želja prilikom kretanja na ovaj put bila je ostvarenje cilja, odnosno da se nakon osam dana svi vrate svojim kućama u Sombor, Kucuru i Bačku Palanku.

– Nautički klub „Tikvara“ i ove godine je organizator ovog svojevrsnog vodenog putešestvija koje okuplja zaljubljenike u plovidbu. Ovogodišnja regata dosta je slična onima koje smo
organizovali prethodne četiri godine. Plovićemo rekom Dunav do Slankamena, gde ćemo ući u Tisu i ploviti njome sve do Titela. Nakon toga naš karavan će ići rekom Begej do Zrenjanina. Potom ćemo ploviti kanalima koji idu iz Banatske Palanke prema Bečeju.
U Bečeju ulazimo u kanal Dunav – Tisa – Dunav i njime plovimo sve do Bogojeva, gde ćemo ponovo biti na Dunavu kojim ćemo ploviti nizvodno sve do Bačke Palanke. Planiramo da napravimo jedan krug od 330 kilometara. Ako sve bude teklo kako smo planirali naše
putovanje rekama i kanalima Vojvodine završićemo 30. jula. Sve u svemu ići ćemo po predviđenom programu, a nastojaćemo da maksimalno ispoštujemo sve što smo predvideli – istakao je pred start regate, Jovan Račić sekretar NK „Tikvara“.
Učesnici ragate, pored članova Nautičkog kluba „Tikvara“ su i gosti koji su stigli sa različitih strana.

– Među učesnicima regate su tri plovila iz Sombora, potom iz Kucure, Šida a zbog određenih obaveza izostalo je učešće jedne posade iz Beča. Najveći deo ekipe čine članovi našeg kluba. Sve u svemu na regati učestvuje oko desetak plovila i dvadesetak osoba. Program je detaljno utanačen, sve smo isplanirali gde su zaustavljanja, zadržavanja, noćenja, obilasci. Verovatno ćemo u Slankamenu obići neku od vinarija. Nastojali smo da kao i prethodnih godina program bude sadržajan, interesantan i zanimljiv za sve nas koji smo se otisnuli na ovo putovanje. Ovogodišnja maršruta je i racionalna jer imamo dosta plovidbe niz Dunav, što je sigurnio određena ušteda u gorivu. Pored toga plovićemo i kanalima kao i Tisom koja je kao reka dosta spora. Više od same plovidbe svima nama je interesnatno druženje. Tamo gde stanemo, mi se nađemo sa našim prijateljima iz Zrenjanina, Titela, Slankamena. Sa nama je i na ovogodišnjoj plovidbi naš prijatelj iz Beča Zigfild Radek sa suprugom. Njih dvoje trenutno žive u Somboru – napomenuo je Račić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here