Dom zdravlja: Investicija od 3,5 miliona dinara

4467

BAČKA PALANKA: Sredinom ovog meseca u Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ pušten je u rad novi ginekološki ultrazvučni aparat. Njegovom nabavkom biće poboljšan kvalitet, a ali i moguć veći broj planiranih ginekoloških pregleda tokom ove i narednih godina.

Dr Goran Stupar – direktor Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“

– Ultrazvučni ginekološki pregledi i redovni pregledi trudnica sada su u bačkopalanačkom Domu zdravlja dostupni svim ženama koje imaju izabranog ginekologa u našoj ustanovi.
U protekloj godini obavljeno je 1.500 ultrazvučnih pregleda trudnica i oko 3.500 redovnih ultrazvučnih pregleda kod žena. Nabavkom novog aparata svakako ćemo poboljšati kvalitet i broj planiranih pregleda za tekuću godinu. Početkom naredne godine, dvema doktorkama koje trenutno rade na ginekološkom odeljenju, priključiće se jedan lekar specijalista ginekologije i akušerstva. Na taj način dostupnost medicinskim uslugama na odeljenju za zdravstvenu zaštitu žena, biće upotpunjena – kaže dr Goran Stupar, direktor Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ u Bačkoj Palanci.

Na koji način je obezbeđen novac za nabavku ultrazvučnog aparata, koji je koštao oko 3,5 miliona dinara?

-Ultrazvučni aparat je nabavljen od deblokiranih sredstava Doma zdravlja, koja su se nalazila na računu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ova sredstva sačuvana su pre svega zahvaljujući domaćinskom poslovanju Doma zdravlja u prethodnim godinama. Sredstva su ostala nerealizovana, ali su deblokirana zahvaljujući pomoći docenta dr Zorana
Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo. S obzirom, da je jedan od najvećih prioriteta u prethodnom periodu bila i nabavka ultrazvučnog aparata za ginekologiju, isti je putem tendera nabavljen po ceni od 3,496 miliona dinara. Na tenderu je najpovoljnije uslove za njegovu nabavku dala firma „Philips“. Radi se o ultrazvučnom aparatu najnovije
generacije, sa tri sonde. Pored ultrazvučnog aparata nabavljen je i novi server sa UPS – om – napominje dr Stupar.

Pored ove, da li je obavljena još neka nabavka, od sredstava koja su deblokirana?

-Od deblokiranih sredstava kupljeno je i 40 računara za potrebe Doma zdravlja, zatim monitori i štampači, tri nova EKG aparata, a u postupku je nabavka putničkih automobila za potrebe Hitne medicinske pomoći, ali i određenih službi koje rade u okviru Doma zdravlja. Nakon tendera koji je završen početkom ove nedelje nabavićemo četiri putnička automobila i ta vozila će kod nas stići za petnaestak dana. U toku je tender za nabavku sanitetskog vozila za potrebe službe Hitne medicinske pomoći i vozila za transport pacijenata koji su na hemodijalizi. Ovaj tender zbog vrednosti nabavke koja je veća od pet miliona dinara traje 30 dana tako da ćemo ga okončati 11. avgusta, a nakon toga ćemo potpisati ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem. Takođe smo od sredstava koja su deblokirana nabavili i izvršili zamenu stolarije na Ambulanti u Despotovu. Vrednost radova je oko 600 hiljada dinara. Za potrebe odgovarajućih službi u Domu zdravlja nabavljeno je osamnaest klima uređaja koje smo postavili po lekarskim ordinacijama, previjalištima i svuda gde je to bilo potrebno.

Dom zdravlja je dakle, ove godine obavio ili će tek obaviti ozbiljne nabavke opreme, vozila, aparata, među kojima je i sterilizator. Na taj način olakšan je rad našem osoblju, a osim toga kvalitet usluga koje oni pružaju značajno je podignut na viši nivo, pre svega na zadovoljstvo naših pacijenta, naglasio je dr Goran Stupar, direktor Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here