Danas je praznik Svetog proroka Ilije

1937

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju dan posvećen Svetom proroku Iliji koji se smatra jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu.

Sveti Ilija je mladost proveo u bogomisliju i izgovaranju molitvi u pustinji. Zbog tačnog predskazivanja događaja, bio je stalno proganjan, naročito od izraelskog cara Ahave i njegove opake žene Jezavelje.

Starozavetni prorok i novozavetni hrišćanski svetitelj veoma je poštovan u pravoslavlju.

Slavi se 2. avgusta kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti na kojima je zasnovana hrišćanska vera, a u narodu je poznat kao Ilija gromovnik.

Smatra se da je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Sveti Ilija je prisutan i u viziji svetog Jovana Bogoslova, u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske vere i drugi dolazak na zemlju Hrista Spasitelja i novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet.

Prema narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Takođe, narod kaže, treba dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here