Obeležen Dan sećanja na žrtve Oluje

0
1148

Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji „Oluja“ obeležen je na stadionu „Veternik“ u Novom Sadu. Obeležavanje je počelo parastosom, koji je služio patrijarh Irinej.


Manifestaciji obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski patrijarh Irinej, predstavnici Srba iz regiona, premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Matice srpske Dragan Stanić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i drugi zvaničnici.

Foto: NSU- Uživo sa novosadskih ulica

Parastos za sve stradale služio je srpski patrijarh Irinej, koji se potom obratio prisutnima. Patrijarh Irinej kaže da je srpski narod 4. i 5. avgusta 1995. godine u akciji „Oluja“ doživeo strašnu tragediju, koju mora oprostiti, ali nikada ne sme zaboraviti kako se ne bi ponovila.

 

Foto:NSU uživo sa Novosadskih ulica

On je rekao da Srbi još pamte tu strašnu tragediju pitajući se „otkud i zašto“ i „koji je to razlog da nas braća Hrišćani toliko mrze“.

„Hoćemo li razmišljati o osveti, ne braćo mila, to nije svojstveno pravoslavlju. Mi ne razmišljamo o osveti nego kao pravoslavni Hrišćani to prepuštamo pravednom sudu Božijem“, rekao je patrijarh.

 

 

 

Naveo je da se Srbima 1995. godine dogodila 1941. i 1945. godina. „Nažalost ponovila se godina 1941. i 1945. u ’95. godini istorije srpskog i hrvatskog narod. Tog tragičnog dana ispunilo se ono što su neprijatelji srpskog naroda govorili i planirali nekoliko godina unazad“, kazao je patrijarh.

Naveo je da u godinama koje dolaze preostaje samo da se Srbi i Hrvati, odnosno pravoslavci i katolici, vole.

Oluja, veternik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi „digli glavu“, da hoće mir i budućnost, ali da nikada ne smeju i neće zaboraviti hrvatsku vojno-policijsku akciju „Oluja“. Vučić je rekao da nikada više Srbi neće dozvoliti da ih neko ponižava.


Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali. Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Foto: NSUživo sa Novosadskih ulica

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

Akcija „Oluja“ se smatra jednim od najmasovnijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ u sukobima ’90-tih godina prošlog veka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here