Свети Пантелија – Храмовна слава у Обровцу

Срећна слава!

9077

ОБРОВАЦ: Данас (09.08.) се у Обровцу прославља храмовна слава Свети Пантелејмон, који је познат у народу као Свети Пантелија.


Свети Пантелејмон или Пантелија празнује се 9. августа, као последњи од пет огњевитих светаца у години. Рођен је за време жестоког прогона хришћана, у Никодимији у Малој Азији, у угледној и богатој породици. Мајка му је била хришћанка, а отац незнабожац.

Као млад је показао посебан дар за медицинске науке, које је учио уз дворског лекара Ефросина. Његово име значи свемилостиви и по предању, потпуно му је одговарало, јер је био милостив и доброг срца. Када му је умро отац, он је своје имање разделио сиротињи и почео бесплатно да лечи сиромахе и сужње, а дворски лекар га је сматрао својим најдаровитијим учеником и наследником. То је изазвало завист његових колега, који су пријавили цару да је хришћанин и да обмањује свет Христовим учењем. Цар је покушао да га одврати од хришћанства, али је он одбио да се одрекне своје вере, па је осуђен на страшно мучење и смрт. Пострадао је 9. августа 304. године под маслином, која се потом, по предању, цела окитила плодовима.

На икони се представља у обичном оделу, а у левој руци држи разне лекарије, или, у десној  крст са миртином гранчицом у знак мучеништва, а у левој букет разноврсног цвећа и лековитог биља. Име Светог Пантелејмона се призива при освећењу воде и јелоосвећењу.

По народном веровању свети Пантелија управља ветровима, он је заштитник од олује, буре и пожара, па се на његов дан не жању жита због паљевине.

Један од најлепших храмова на Светој Гори посвећен је Светом Пантелејмону.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here