Sedmogodišnja drvenasta biljka / Sedemročná drevina

1984

PIVNICE: Tokom posete Pivnicama boravili smo kod svestrane porodice Kalko. Gazdarica Karolina u razgovoru je nabrojala čime se sve bavi. Između ostalog, spomenula je da sa suprugom Aleksandrom i svojom porodicom gaje paulovniju. Zanimalo nas je kakvo je to drvo u pitanju. Karolina nas je pozvala u baštu, da se na licu mesta uverimo i vidimo drvored paulovnije.

Koliko godina gajite paulovnije?

Pre tri godine odlučili smo da posadimo ovo zanimljivo drveće. Za ovo drvo saznali smo putem interneta, učinilo nam se vredno pažnje i unosno. Kontaktirali smo školu drvenastih biljaka u Subotici i tamo smo kupili sadnice.

Zašto upravo ovakvo drveće?

Imamo veliku baštu i tu ima puno posla. Kada smo saznali kakvo je to ustvari drveće u pitanju, odlučili smo da zasadimo 200 komada u delu bašte iza kuće.

Šta je tipično za ovo drvo?

Drvo paulovnije je zrelo, dakle odlično je za upotrebu kada ima sedam godina. Do tada je potrebno samo uklanjanje donjih listova, što mi radimo već tri godine. To lišće može da se koristi kao hrana za svinje i sl.

Kakvu negu još zahteva?

Uglavnom je to čišćenje zemljišta od korova i zalivanje. Zalivamo sistemom kap po kap, tako da paulovnije u našoj bašti dobro napreduju i imaju lepu zelenu krošnju. Oko njih i nema baš puno posla.

Koju namenu ima stablo nakon sazrevanja?

To je tzv. tehničko drvo, njegova najčešća namena je za izradu nameštaja, koristi se takođe za izradu osetljivih muzičkih instrumenata, kao što je violina i slično. Videćemo kako će nam uspeti gajenje i kakva će biti naša dobit.


Sedemročná drevina

Počas júnovej návštevy Pivnice pobudli sme aj vo všestrannej rodine Kalkovej. Gazdiná Karolína v rozhovore spomenula, čím všetkým sa zaoberá. Medziiným poznamenala, že s manželom Alexandrom a svojou rodinou pestujú paulownie. Zaujalo nás, o aké to stromy ide. Karolína nás pozvala do záhrady, aby sme sa tvári miesta presvedčili a videli stromoradie paulownií.

Koľko rokov sa venujete paulowniám?

Je tomu tri roky, ako sme sa rozhodli zasadiť tieto zaujímavé stromy. Dozvedeli sme sa o nich z internetu a zdali sa nám pozoruhodné a výnosné. Kontaktovali sme škôlku drevín v Subotici, odkiaľ sme potom aj kúpili sadenice.

Prečo práve také stromy?

Máme veľkú záhradu a je tu mnoho roboty. Ked´ sme sa dozvedeli, čo sú to vlastne za dreviny, rozhodli sme sa posadiť 200 kusov do časti záhrady za domom.

Čo je typické pre ne?

Drevo paulownie je zrelé, teda výhodné na použitie, ked´ už má sedem rokov. Dovtedy sa mu iba oblamujú dolné listy, čo my už robíme tri roky. Tie listy sa napríklad dajú využiť na chov ošípaných a podobne.

Akú opateru si ešte vyžadujú?

Hlavne je to čistenie pôdy od buriny a zavlažovanie. Zavlažujeme kvapkovým systémom, a tak paulownie v našej záhrade dobre rastú a majú peknú zelenú korunu listov. Okolo nich ani nemáme tak mnoho roboty.

Ako sa využije steblo po dozretí?

Ide o tzv. technické drevo, ktoré sa najčastejšie používa ako vhodný materiál napríklad na výrobu nábytku, tiež citlivých nástrojov, ako huslí a podobne. Uvidíme, ako sa nám vydarí pestovanie a aký bude zo stromov zisk.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here