Za vikend nagla promena vremena

0
1664

Naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, a negde i nepogode sa gradom i jakim vetrom, očekuje nas već sutra. Kao upozorenje na nepogode, zbog toga će u pojedinim delovima zemlje biti na snazi crveni meteoalarm.


U Republičkom hidrometeorološkom zavodu za „Blic“ objašnjavaju da se više padavina očekuju sredinom dana na jugozapadu, a uveče i u toku noći u Banatu, centralnim, istočnim i jugoistočnim krajevima, gde se lokalno očekuje više od 40 milimetara kiše za 12 sati.

Meteoalarm za subotu

Foto: RHMZ / screenshot Meteoalarm za subotu

Najniža temperatura biće od 17 do 21 stepen, a najviša od 27 na severu do 34 stepeni na jugoistoku zemlje.

Crveni meteoalarm biće proglašen za Banat, Pomoravlje, Istočnu i Jugoistočnu Srbiju, dok će narandžasti, koji se takođe smatra opasnim, biti proglašen za ostatak zemlje. U ovom slučaju, ovi alarmi se ne „pale“ zbog visokih temperatura, kako smo navikli do sada tokom ovih tropskih talasa, već zbog obilnih kiša i grmljavine.

Procena RHMZ je da bi količina padavina, koja će pasti, mogla da izazove poplave, probleme u svim aktivnostima poljoprivredne proizvodnje, značajne probleme u saobraćaju i transportu, kao i rizik od odrona i klizišta. Takođe, zbog nevremena postoji opasnost po život ljudi i životinja, kao i štete na imovini.

– Procenjuje se da će pasti obilne kiše, koje mogu da izazovu poplave, ali s obzirom da smo imali sušni period, smanjene su mogućnosti za poplave – objašnjavaju u RHMZ.

U nedelju manje padavina, ali hladnije

Nakon subotnjeg nevremena, u nedelju se očekuje pretežno oblačno, osetno svežije, mestimično sa kišom ili pljuskovima. Maksimalna temperatura u Srbiji u nedelju će biti 23 stepena

Od ponedeljka sunčano

Zatim nas u ponedeljak očekuje pretežno sunčano, uz lokalni razvoj oblačnosti, a pojava kratkotrajnih pljuskova, uglavnom se očekuju u planinskim predelima

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here