Zašto gore deponije u opštini Bačka Palanka? A ekologija?

0
2273

Štab za vanredne situacije: Spremni na otklanjanje posledica nepogoda

Predsednik Štaba za vanredne situacije, Mita Lačanski, govori o delatnosti tog veoma važnog tela, sa posebnim osvrtom na visoke temperature ovih dana:

– U skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama, štab svoje zadatke izvršava prema uputstvima koje dobija od Štaba za vanredne situacije iz Novog Sada. Što se tiče ovih izrazito visokih temperatura koje su prisutne već duži vremenski period, ono što mi možemo uz pomoć „Komunalprojekta“, je obezbeđivanje dovoljne količine pitke vode za naše građane, tako da sa te strane nismo imali problema.

Sa druge strane, javlja se problem povećanog broja požara koje smo imali na više lokaliteta, jedan od najvećih bio je na deponiji i smetlištu u Čelarevu, potom smo gasili vatru u Silbašu, Novoj Gajdobri, Mladenovu i to se često dešava. Naravno, da nisu tako visoke temperature, požari ne bi imali te razmere, ali na svu sreću, uspeli smo da ih saniramo, a nije bilo lako, pogotovo u Čelarevu, ali smo učinili sve da bismo sprečili širenje vatre, da ne bi ugrozila stanovništvo i objekte, što nam je svakako bilo najvažnije. Takođe, morali smo obratiti maksimalnu pažnju da smanjimo dim prilikom tih požara. Nismo mogli uticati na to na koju će stranu vetar da duva, ali smo brzim donošenjem velike količine zemlje uspeli da saniramo te deponije i da ipak sprečimo da dim ode u naselje, mada je bilo situacija kada je vetar ipak oduvao dim u naseljena mesta, no mi smo učinili sve, da to svedemo na minimum.

Pogledaj: Ponovo gori deponija u Čelarevu, ugrožen saobraćaj!

Pogledaj: Požar u Gajdobri u blizini silosa (FOTO)

Pogledaj: Zbog gustog dima zatvarali prozore

Pogledaj: Šta je razlog 5 požara na 3 deponije u 9 dana?

Pogledaj: Ugašen požar u Pivnicama

Takođe, obaveza svih štabova je bila da se proveri ispravnost sirena, pa smo to u subotu u 12 sati učinili i videli u kakvom su stanju, s obzirom na raniji period, a preduzeli smo mere za njihovo osposobljavanje, tako da će u vrlo kratkom periodu, sve sirene na teritoriji opštine Bačka Palanka biti u funkciji. Mi redovno dobijamo upozorenja od Republičkog hidrometeorološkog zavoda u razvoju vremenske situacije, tako da smo spremni, da ako dođe do elementarnih nepogoda, aktiviramo sve svoje snage u saradnji sa drugim subjektima da pomognemo.

Što se tiče rada na otvorenom na visokim temperaturama, to reguliše propisima Vlada Srbije proglašavanjem vanredne situacije. U slučaju da dođe do neke vanredne situacije, nekog većeg nevremena, padanja stabala, izlivanja vode, bujice i slično, Štab za vanredne situacije je već tog trenutka spreman da u najkraćem roku bude operativan, izađe na teren i da sanira posledice određene elementarne nepogode.

Tamo gde možemo, delujemo preventivno, ali je naš najvažniji zadatak da budemo na pomoći našim sugrađanima kod otklanjanja posledica. U Štabu se nalaze predstavnici svih javnih preduzeća koje su vezane svojom delatnošću za potrebe koje mi, kao telo, imamo, naglašava Mita Lačanski, predsednik Štaba za vanredne situacije u Bačkoj Palanci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here