Organizovao humanitarnu umetničku koloniju o svom trošku

1495

U Bačkoj Palanci zaživela kolonija novinara Ercega

BAČKA PALANKA: Kada je pre četiri decenije Rade Erceg otišao iz Bačke Palanke u Beograd i latio se novinarskog pera, a i sada je novinar „Politike”, nije ni slutio da će jednog dana u roditeljskoj kući u ovdašnjoj Ulici Ranka Šipke broj 49 napraviti umetničku koloniju.

Okupio je ovde umetnike iz Beograda koji će svoje radove pokloniti u humanitarne svrhe.

„Slavimo Preobraženje gospodnje, u mojoj porodičnoj kući, gde će do 20. avgusta gostovati i stvarati brojni umetnici“, veli nam kolega Erceg. On dodaje da je pozvao bez ikakvih obaveza, odnosno o svom trošku i trošku prijatelja i rodbine mnoge umetnike koje sam upoznao kroz decenije novinarstva u Beogradu, a o većini je dosta i pisao.

„Očekujem da će doći, a neki su već stigli, vajar Jovo Petijević, slikar iz Pariza mr Ljubiša Đurić, akademska slikarka iz Grocke Ljubica Šakić, tu je i Vlado Lazić slikar iz Stare Pazove, koji je prvi donirao svoj rad“, kaže Erceg.

Na koloniju nisu pozvani samo akademski slikari. Tu će, na primer, biti i umetnički zidar i tesar Boško Benić iz Bačke Palanke, pa Dragan Ilić – Vudi, art stolar iz Rakovice, Vlada Sušić, grafički dizajner iz Beograda, Dragan Canić i Borivoje Krtinić, slikari iz Beograda, Pero Aćimović, slikar i galerista iz Batajnice, Miloje Mitrović, slikar-grafičar iz Valjeva, kao i Nedeljko Ubović, karikaturista iz Beograda.

Umetnici, majstori kista, dleta i čekića, predstavljaju kaže Erceg, pobedu duha nad materijalnim svetom.

„Bos sam rođen, bos ću i da umrem, hvala Bogu na svemu“, poručuje Rade Erceg, moleći komšije da ne zamere na smetnji i da navrate jer su vrata kolonije uvek otvorena.

Njegova kuća, zbog decenijskog druženja sa umetnicima, puna je umetničkih dela, a ova koja će nastati tokom likovne kolonije biće ponuđena na humanitarnim aukcijama za pomoć onima kojima je potrebna, pre svega bolesnima, odnosno deci.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here