Milenko Zorić – Intervju pred Svetsko prvenstvo

1636

Dvosed Marko Tomićević – Milenko Zorić, ušao je u istoriju svetskog kajaka kada su prošle godine na Olimpijskim igrama osvojili srebro. Oni su tada doneli našem kajakaškom sportu, prvu olimpijsku medalju posle 32 godine. Poslednja medalja stigla je nedavno sa Evropskog prvenstva u Plovdivu gde su ova dva momka osvojila srebrno odličje.

Pitali smo Milenka, svima poznatijeg po nadimku Bata, da li ovo znači da možemo biti optimisti pred predstojeće Svetsko prvenstvo, koje se 23. avgusta održava u Račicama u Češkoj:

– Medalju sa Evropskog prvenstva su od nas očekivali i imali smo malo veći pritisak da potvrdimo da vredimo za medalju, uspeli smo da izveslamo odličnu trku i da postanemo optimisti pred Svetsko prvenstvo.

Odakle vam dolaze najveći kokurenti?

– Najveći konkurenti u dvosedu su nam Nemci, Španci i Mađari. Pored njih, uvek može da se pojavi neka nova posada u dobroj formi.

Kako je uopšte došlo do formiranja ovog dvoseda i ko je osetio da Tomi i ti možete do svetskog vrha?

– Do formiranja dvoseda Marko Tomićević – Milenko Zorić došlo je 2015. godine kada je moj trener Miroslav Aleksić pozvao Marka da proba dvosed sa mnom. Tada ni Marko ni ja nismo imali disciplinu u kojoj bi nastupili na Svetskom prvenstvu i probali da izborimo normu za Rio 2016. Probali smo i trener Miroslav je zaključio da je to ta posada koja moze čak i do medalje na Svetskom Prvenstvu u Milanu 2015.

Koliko je potrebno uveslavati grupne čamce i da li je veslanje grupnih čamaca na neki način izazov za kajakaše i trenera, jer dosta je faktora koje treba uklopiti?

Da bi se uveslao grupni čamac potrebno je dosta vremena. Problem je što pored dvoseda, treninzi se rade i u jednosedu pa kad se sedne u dvosed potrebno je da se prilagodimo jedan drugom i da nadjemo naljbolji zaveslaj i tehniku koja će odgovarati obojici.

Kako teku pripreme pred odlazak na Svetsko prvenstvo?

– Pripreme teku odlično, ostalo je još malo vremena do Svetskog prvenstva i to vreme ćemo provesti na pripremama u Čurugu, gde smo se pripremali i za Evropsko prvenstvo .

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here