Sezonskim radnicima staž i zdravstveno osiguranje

1113

Sezonski radnici u Srbiji angažovani na poljoprivrednim radovima od naredne sezone imaće, prema novom zakonu koji je u izradi, punu zaštitu tokom angažovanja koja podrazumeva penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.


„Nama se u ovom trenutku najveći broj zaposlenih na sezonskim poslovima u poljoprivredi nalazi u crnoj zoni, pre svega zbog birokratskih prepreka koje postoje. Zbog toga želimo da na savremen način, po uzoru na Madjarsku, uspostavimo sistem koji će omogućiti da se oko 100.000 sezonskih poljoprivrednih radnika uključi u sistem penzionog i zdravstvenog osiguranja“, kazao je Nedimović.
Ministar je naveo da će se raditi po madjarskom modelu, koji podrazumeva uvodjenje portala i aplikacije za obavezno prijavljivanje svih poslodavaca koji žele da angažuju sezonske radnike u poljoprivredi. To će, kako je objasnio, omogućavati automatsku prijavu na sve sisteme osiguranja i poreskih obaveza.
„Još uvek nije definisano kolike bi bile poreske obaveze poslodavca, ali predlog Ministarstva poljoprivrede je da to ne bude više od 200 do 300 dinara po radnom danu, odnosno ne više od 20 odsto iznosa dnevnice“, rekao je Nedimović.
Ministar rada Zoran Djordjević istakao je da će to omogućiti da se smanji siva ekonomija, kao i broj nezaposlenih.
„U poslednjem kvartalu 2016. godine oko 65 odsto sezonskih radnika radilo je bez ugovora, a ovim rešenjem želimo to da promenimo“, kazao je Djordjević i dodao da iskustvo koje imaju zemlje koje su tu oblast uredile na sličan način pokazuje da Srbija radi pravu stvar.
On je rekao da njegovo ministarstvo radi na reformi inspekcijske službe, što će omogućiti da se pojača kontrola poslodavaca u svim krajevima Srbije. Prema njegovim rečima, istovremeno će se raditi i na podizanju svesti sezonskih radnika o važnosti da ih njihovi poslodavci prijave u sisteme osiguranja.
Rečeno je da će zakon „omogućavati angažovanje nezaposlenih, penzionera i mladih izmedju 15 i 18 godina na sezonskim radovima u poljoprivredi, koji pri tom neće izgubiti prava koja imaju kod Nacionalne službe za zapošljavanje ili socijalnu pomoć ukoliko je primaju“.
Usvajanje zakona očekuje se do kraja godine. Rešenja koja se sada prave za sezonske radnike u poljoprivrede trebalo bi da kasnije da budu primenjena i na druge grane, poput gradjevinarstva ili ugostiteljstva i turizma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here