Etno kuća u Silbašu

4440
Etno kuća Silbaš

Vojvođanska ravnica je prošarana mnogobrojnim nacionalnim manjinama, što je čini da bude bogatija svojom kulturom, tradicijom, običajima, jezicima… Svaka nosi svoju lepotu i značaj i na taj način nam ulepšavaju svakodnevni život. Raznolikost se u prošlosti mogla uočiti i po kućama. I to izborom boja, uređenjem dvorišta, same kuće, sobama.


Uočili smo jednu staru kuću u Silbašu, koja je sagrađena 1925. godine. Ona je ogledalo slovačke kulture. Vlasnica kuće je Milina Sklabinski, koja se rodila u Bačkoj Palanci, a osnovnu školu je završila upravo u Silbašu. Kuću je nasledila 2011. godine, a već sledeće je počela da sređuje kuću i od nje pravi jednu divnu etno kuću.

Ovde su izloženi predmeti porodice Sklabinski, ali veoma brzo se zbirka raširila na taj
način što su kuću obogatili predmetima rođaci iz Silbaša, ali i stanovnici Silbaša, Kisača, Bačkog Petrovca, između ostalog je ovde i keramika iz Slovačke.

Kuću su sagradili nemački majstori iz susedne Gajdobre. Prednji deo kuće krase bele pločice, koje su donesene iz Čehoslovačke. Namešteno i sređeno je šest soba. Dominira prednja soba u kojoj su izloženi predmeti iz kraja 19. i početkom 20. veka. Većina predmeta datira iz međuratnog perioda, uglavnom iz godine 1939. i 1940. U celoj kući se nalazi stotinak predmeta i svaki predmet ima svoju priču. Značajni deo zbirke su i crkvene knjige, a u neke su i naši preci upisivali značajne datume u vezi porodice npr. njihove datume rođenja, svadbe, sahrane. Zbirku čine i narodni kalendari. Posebna arhivna dokumentacija su izložene stare fotografije, koje prikazuju život u prošlosti u Silbašu.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Priprema zbirke je rezultat četvorogodišnjeg rada, nesebične pomoći sugrađana, a i velike ljubavi i ubeđenosti da je odluka ispravna. Ured za Slovake u inostranstvu je donirao 2014. godine finansijska sredstva pomoću kojih su mogli da se realizuju zahtevniji poslovi kao što je zamena oluka, krovne popravke, rekonstrukcija ulazne kapije iz 1959. godine. Takođe i kupovina nekih najstarijih predmeta u zbirci.

Slovačka etno kuća se jako raduje posetama, koju je potrebno pre dolaska najaviti na broj 021/764 435. Sa zadovoljstvom će vam o njoj i o slovačkoj narodnoj kulturi u Silbašu ispričati i objasniti Zuzana Sklabinski, koja se brine o celoj kući, a posebne zasluge joj pripadaju za zbirku narodne nošnje, radne i svečane. Ovde se mogu videti jedinstvene nošnje vrednog karaktera. Izdvojite svoje slobodno vreme da biste se barem na trenutak vratili u prošlost i uživali u lepoti naših predaka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here