Despotovo: Eksperiment uspeo, kukuruz rodio!

1710

Sadašnje procene stručnjaka kažu da će, zbog suše, ovogodišnji prinosi kukuruza u Srbiji biti manji za oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, u Despotovu, selu bačkopalanačke opštine, jedan poljoprivrednik napravio je saradnju sa domaćim izumiteljima i to mu se, očigledno isplatilo. Kukuruz na njegovoj njivi dobro je rodio.


Poljoprivredni proizvođač iz Despotova Miloš Redeljac, krajem aprila, na dva hektara zasejao je kukuruz

Nakon dva meseca, stručnjaci iz Srpske akademije izumitelja i naučnika na njegovoj njivi, uradili su folijarno tretiranje, u cilju što bolje oplodnje klipa kukuruza u sušnim uslovima – preparatom, o kojem se još uvek malo zna.

„Najvažnije je da, i pored suše, očekujem dobar rod kukuruza. Rezultati su već vidljivi, biljka je dosta zelena i odoleva suši. Zrna su sva na mestu, što znači da je oprašivanje uspešno obavljeno, a kukuruz je još uvek u fazi voštane zrelosti. Činjenica je da je ovaj eksperiment uspeo“, dodaje on.

„Sva stabljika koja je tretirana sredstvom, zelene je boje, kao i listovi, a klip je ostao u fazi navodnjavanja, što je odlično. Taj preparat je patent i mi još uvek ništa ne otkrivamo. Mogu samo da kažem da je poenta u tome, da mi folijarno unosimo đubrivo, određene minerale, mikroelemente. Simbiozom svega toga, došli smo do izuzetnih rezultata“, ponosno ističe akademik Mato Zubac, predsednik Srpske akademije izumitelja i naučnika.

Ideja je da se napravi još nekoliko sličnih preparata, koji bi se pored upotrebe u ratarstvu, koristili i u voćarstvu i povrtarstvu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here