Zaživeo „12 Hitac sna“

"Poezija zbližava i sjedinjuje neraskidivim vezama sve duše koje je vole. Mada one uostalom u svom životu traže najrazličitije stvari, neke potpuno prezirući ono što je za druge svetinja, i mada ne cene niti primećuju jedna drugu, ostajuci večno tuđe, u ovoj sferi one su ipak sjedinjene i uspokojene višom čarobnom moći. Jedna muza traži i nalazi drugu, a svi potoci poezije se slivaju u veliko zajedničko more. Razum je jedan jedini, i to isti kod svih; ali kako svaki čovek ima svoju sopstvenu prirodu i svoju sopstvenu ljubav, tako svako u sebi nosi i svoju poeziju." Fridrih Slegel

949

U organizaciji književnog kluba DIS i Kulturnog centra u subotu 2. septembra u Svečanoj sali Muzeja grada održana je promocija zbornika HITAC SNA 12.


U zborniku je zastupljeno 28 pesnika iz književnog kluba Dis iz Bačke Palanke i Lenka Dunđerski iz Čelareva, u njemu se nalaze i nagrađene pesme na konkursu za najlepšu ljubavnu pesmu nagrada „Disovo zlaćano pero“ za 2017 godinu. Čitalačka publika mogla je da uživa u prelepim pesmama koje su objavljene u Zborniku a sve je to ulepšao sa svojim nastupom klub klasične gitare Akord na čelu sa Markom Šalićem i njegovim članovima.

O Književnom klubu „Dis“

Književni klub „Dis” osnovan davne 1959. godine, ubraja se u najstarije književne klubove u Vojvodini.
Prvobitno je nastao kao sekcija pri Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović”, a 1988. se regi-
strovao kao samostalni književni klub. Ostvarujući posebne ciljeve, u smislu organizovanog podsticanja, negovanja i razvijanja najraznovrsnijih vidova književnog stvaralaštva, razvijanja opšte pismenosti i sklonosti za pisanu reč uopšte, „Dis” je tokom svog postojanja pružio mogućnost afirmacije mnoštvu mladih, među kojima su dominirali učenici, studenti, radnici, profesori, pravnici, inženjeri. Klub danas broji sedamdesetak članova. Zajednička im je ljubav prema pisanoj reči koju realizuju kroz brojne promocije knjiga, kako svojih članova, tako i potvrđenih stvaralaca vrhunskog nivoa, kroz gostovanja i književne susrete, predavanja, tribine i raspisivanje književnih konkursa, 2009. počinje Međunarodna tradicionalna manifestacija – „Disovi dani” (od 10. do 13. marta), na kojoj gostuje nekoliko književnih klubova iz čitave Srbije. Od 2014. godine manifestacija se održava pod nazivom „Disov san” i tradicionalno počinje 10. marta. Izdavačka produkcija prezentuje se, kako u autorskim poduhvatima, tako i u zajedničkom zborniku radova „Hitac sna” koji je objavljen 11 puta do sada.
Cover knjige: Stanislava Bodiroga
Članovi Književnog kluba su za sve ove godine dokazali svoju predanost pisanoj reči. Zajedno broje preko 115 izdanja od postanka do danas.
Od 2011. godine otvoren je Međunarodni tradicionalni konkurs za najlepšu ljubavnu pesmu za nagradu „Disovo zlaćano pero” u tri kategorije: od prvog do četvrtog razreda osnovne škole; od petog do osmog razreda osnovne škole i kategorija punoletnih autora. Konkurs traje od 1. maja do 30. juna svake godine, a svečanost dodele nagrada
se održava prvog petka u mesecu avgustu. Klub u svojim redovima ima i pisce koji su članovi Društva književnika Vojvodine a to su: Nenad – Neša Živkov, Miroslav Nikolić i Goran Jović.
Disova vrate su otvorena za sve: kako za klubove i udruženja, tako i za ljude sa zvezdom u očima koje veže nevidljiva nit- ljubav prema lepoti reči.
Pogledajte kako je prošla promocija:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here