Da li je veštačko meso budućnost čovečanstva?

787

Uskoro na trpezi – veštačko meso

Kažu da je veštačko meso budućnost čovečanstva, a naučnici uveliko prave veštačke
hamburgere i slično. Šta vi mislite o tome?

Pre nekoliko godina naučnici su proizveli veštačko goveđe meso i od njega napravili hamburger, ali je njegova cena, zbog troškova pravljenja, iznosila više od 300.000 dolara! Prema nekim procenama, mleveno veštačko meso pojaviće se na tržištu za pet do deset godina, a koštaće mnogo više od običnog mesa, ali samo u početku, jer bi vremenom proizvodnja mišićnog tkiva trebalo da postane jeftinija i efiksnija od uzgoja životinja.

Naučnici veruju da će mesna industrija, vremenom, potpuno prihvatiti mogućnost proizvodnje mesa na ovaj način, bez ubijanja životinja.Inače, naučnici kažu da je učinjen veliki napredak u proizvodnji svinjskog mesa. Oni su uzeli uzorke tkiva odraslih životinja, te pronašli način da ih razviju u različite komade mesa namenjene različitim načinima pripreme: kuvanje, prženje.

Otkriven je, takođe, i način uzgajanja tkiva bez životinjskog seruma potrebnog u proizvodnji dosadašnjih sintetičkih komada mesa. Umesto njega, naučnici su iskoristili sintetički koktel materija sličnih životinjskom serumu.

Pre godinu dana, minijaturna veštačka mesna „ćufta“ koštala je 1.200 američkih dolara. Kako vreme prolazi, to meso biće sve jeftinije.

Pol Mozdziak, stručnjak za uzgoj ćelija na Univerzitetu Severna Karolina, veruje da bi ptičije meso moglo biti jednostavnije za sintetizovanje i bez genetskog inženjeringa. Ovakvo uzgojeno meso moglo bi biti i zdravije za potrošače. S obzirom na sterilne uslove u proizvodnji, velika je verovatnoća da će se ovakvo meso lakše prevoziti i neće biti rizika od zaraze opasnim bakterijama.

Da li biste jeli veštačko meso?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here