Da li će palanački osnovci ove godine obući školske uniforme?

2505

BAČKA PALANKA: Iako je u školskoj 2016/2017. godini sprovedena anketa u svim školama u Srbiji, i većina roditelja i dece je bila za uvođenje školskih uniformi (njih 55%), u Bačkoj Palanci situacija je malo drugačija. Direktori, nastavnici, kao i veliki broj dece i roditelja misli da je uvođenje uniformi dobra ideja, ali realizacija nije nimalo jednostavna.

Miroslava Perak

Prema rečima Miroslave Perak, direktora OŠ „Desanka Maksimović“ u Bačkoj Palanci, mnogi roditelji su se predomislili kada su čuli da će sami morati da kupe uniformu.

„Prema odluci Ministarstva prosvete da se u svim školama u Srbiji sprovede anketa o uvođenju školskih uniformi i naša škola je to odradila. Roditelji, a i deca izjasnili su se na posebnim anketama. Kada su roditelji shvatili da će uniforme sami finansirati, takva ideja im se nije dopala i mnogi su zaokružili „ne“. Uniforme jesu nešto što je dobro, ali svi smo svesni vremena u kom živimo i jasno je da mnogi nisu jednostavno u mogućnosti sve to da finansiraju. Svake godine roditelji kupuju udžbenike, školski pribor, plaćaju užinu, a sad još i uniforme za koje čak ni ne znaju koliko bi mogle da koštaju“, rekla je Miroslava za naš portal.

Ona dodaje da su roditelji takođe svesni da se ne može kupiti samo jedan komplet, tu je letnja i zimska uniforma kao i rezervna kada se deca isprljaju, a sve to dodatno uvećava troškove. Isto tako, postoje još brojni faktori koji utiču na odluku kada će đaci u Bačkoj Palanci nositi školske uniforme.

„I kad bi se sad ponovo sprovela anketa i da imamo većinu za, sledio bi tender ko će te uniforme da šije, kako bi one izgledale. Ne možemo današnjoj deci obući kecelje koje su se
nekad nosile, mislim da bi to ipak moralo biti nešto prilagođeno današnjem vremenu, a to je opet posebna tematika, tako da u ovoj školskoj godini ne možemo tu realizovati tako nešto“, ističe Miroslava Perak.

Što se tiče druge dve osnovne škole u Bačkoj Palanci, situacija je slična. Anketa je sprovedena i u OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Vuk Karadžić i saglasnih za uvođenje uniformi nije bilo dovoljno da se sa tim projektom krene.


Sanja Ralić

Direktor osnovne škole Vuk Karadžić, Sanja Ralić je istakla da su mlađi osnovci u
većem broju zaokružili „da“, a đaci od petog do osmog razreda su pokazali manje interesovanje.

„Sve ukupno, odgovori naših đaka, kao i njihovih roditelja nisu bili zadovoljavajući, tako da ni u našoj školi uniformi neće biti, bar ne zasad“, ističe Sanja Relić i dodaje da je nabavljanje uniformi, najviše zbunilo roditelje.

„Nije se znalo tad, a još uvek nije sigurno ko to finansira, da li država, tačnije lokalne samouprave ili sami roditelji. Mislim da je to najveći razlog što su mnogi bili protiv“, istakla je ona.

Dakle, zaključak je da u bačkopalanačkim osnovnim školama uniforme neće biti uvedene, bar ne ove školske godine. Činjenica da bi roditelji trebalo sami da finansiraju uniforme, navela je mnoge roditelje da kažu „ne“ i to je najveći razlog zašto će đaci u osnovnim školama u Bačkoj Palanci za uniforme ipak morati da sačekaju neka druga, bolja i jasnija vremena ili malo više para u državnoj kasi koje će biti namenjene upravo njima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here