KUD „Koreni“ – garantuju dobro druženje i raspoloženje

2751

Ljubav prema folkloru nikad ne prestaje. Dokaz za to su devojke i momci iz Udruženja veterana folklora „Koreni“ iz Bačke Palanke, koji i posle prestanka aktivnog bavljenja igrom i plesom, nastavljaju da žive svoju ljubav iz nekih mlađih dana.


Redovno se sastaju i igraju, možda više za svoju dušu. S pravom, međutim, smatraju da još nisu za „staro gvožđe“, da još imaju šta da polažu publici i ljubiteljima folklora.

Dijana Zimonja, umetnički rukovodilac i predsednik Veterana „Korena“ govori o
spomenutom udruženju:
– Veteran postajete kada pređete tridesetu godinu života, a dugo godina ste igrali
u folkloru, pa ste „ostarili“. Ja sam krenula na folklor sa pet godina u društvu u
Karađorđevu, nastavila u Mladenovu i Novom Sadu, a završila u Kosti Abraševiću u Bačkoj Palanci, a sada sam u Korenima, dakle, bavim se narodnom igrom već 25 godina.

Naše udruženje je više rekreativno nego veteransko, u Korenima imate ljudi, koji se nikada
u životu nisu susreli sa folklorom. Osnovani smo 4. jula 2015. godine, a zvanično smo
krenuli sa radom 15. septembra iste godine. Aleksandra Bakić, naša potpredsednica, jedan naš kolega i ja odlučili smo da krenemo sa veteranima, a polako krećemo i sa decom.
U odboru su pored nas dve i Zlatko Juras, Dragan Dimitrijević, Đorđe Šijakov i Jelena
Rajović. Imamo 40-ak članova, a na probama nas ima do 25, jer su ljudi zaposleni i često
rade u to vreme.

Da se potpuno pripremimo za nastup, treba nam preko dva sata, ali znamo
da se spremimo i za 15 minuta, između dva nastupa jedne večeri, kada se menja nošnja.
Kao što sam napomenula, nije neophodno prethodno igranje u folkloru, mi smo više
rekerativci, ne takmičimo se, a puno putujemo. Sedište nam je u Bačkoj Palanci, a trenutno vežbamo u sali Specijalne škole „Heroj Pinki“, dok je nedostatak naših prostorija je
generalno, veliki problem. Jednu prostoriju smo našli, ali puno sredstava je potrebno
za njeno renoviranje, a mi ih nemamo, jer živimo od članarina i sredstava koje osvojimo preko projekata od opštine. Na primer, nošnju za naše članove, sva priznanja koja smo dobili držim kod mene kući, jer nemamo čak ni svoju kancelariju. Repertoar grupe sastavljam ja, prema mogućnostima članova, jer imam ljude koji imaju i preko šezdeset godina života.

Pohađam seminare, a pomaže mi koreograf Dejan Milanović u sastavljanju našeg programa, dok ja radim saljudima. Sama igra, druženje, sve to veoma pozitivno deluje na članove, a to se vidi i na nastupu, jer nas publika jako lepo prihvaća. Naš prvi nastup ja bio na pokušaju obaranja Ginisovog rekorda u masovnosti igranja kola, gde je učestvovalo oko 15.000 folkloraša, a kolona je bila duga 12 kilometara. Nažalost, rekord nismo oborili, jer se kolo razbilo na dva-tri dela, nije ostalo kompaktno. Ostao nam je u lepom sećanju i nastup na susretima veterana na Zlatiboru. Na prvim susretima veterana u Bačkoj Palanci imala sam ideju da zastupimo što više naroda sa ovih prostora, da pokažemo folklor, lepotu nošnje, kulturu. Taj susret će se nastaviti, i dogodine planiramo da ga održimo krajem marta ili početkom aprila.

Gostujemo dosta na raznim susretima veterana, ali nas zovu i na druge manifestacije, jer smo prilično zapaženi, veliki smo veseljaci i uvek nas primete. Na manifestaciji nedavno u Crnoj Gori, bili smo jedini predstavnici iz Srbije, pored domaćina i gostiju iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske – zaključila je Dijana Zimonja, predsednik i umetnički rukovodilac Veterana „Korena“.

Zainteresovani za bavljenje folklorom mogu se javiti Dijani ili Aleksandri, a tu je i fejsbuk profil, Koreni Bačka Palanka, preko koje se može ostvariti kontakt, ali može vas na probu dovesti i neki od članova.

Samo je potrebna dobra volja i ljubav prema narodnoj igri.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here