Minimalac se povećava na 143 dinara

869

Predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta dogovorili su se da minimalna cena rada bude povećana na 143 dinara po satu, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.


Atanacković je za N1 rekao i da je poslodavcima obećano da se bruto plate neće povećavati, što praktično znači da će se naći način da se poveća neoporezivi deo plata.
Socijalno-ekonomski savet je od devet jutros u Vladi Srbije pregovarao u o novoj minimalnoj ceni rada koja bi se isplaćivala od 2018. godine.
Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije.
Reprezentativni sindikati tražili su da minimalna cena rada po satu od iduće godine bude povećana sa 130 na 154 dinara, a uslov Unije poslodavaca je bio da istovremeno bude povećan neoporezivi deo zarade koji je sada 11.600 dinara.
Socijalno-ekonomski savet odlučio je na današnjoj sednici i da ne prihvati Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, jer, kako je rekao Atanacković, ovaj zakon ima mnogo manjkavosti.
Minimalna cena rada po satu od januara ove godine je povećana sa 121 dinar po satu na 130 dinara, a poslednjih pet godina za 15 dinara. Minimalnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here