Presuda vojnom penzioneru za pokušaj ubistva u Bačkoj Palanci

4098

Zoran Milisavljević (57) iz Obrovca, koji se tereti da je 2014. godine u Bačkoj Palanci tri puta ranio iz revolvera Predraga R. pred njegovom zgradom u Bačkoj Palanci, osuđen je u ponedeljak (11.09.) u novosadskom Višem sudu na objedinjenu kaznu od četiri godine i deset meseci zatvora.

Veće, kojem je presedavao sudija Rade Kalajdžija, donelo je prvostepenu presudu i osudilo okrivljenog za izvršenje krivičnog dela ubistva u pokušaju i za nedozvoljeno nošenje oružja i eksplozivnih materija, te mu, uz primenu zakonskih odredaba o ublaženju kazne ispod zakonom predviđenog minimuma, izreklo pomenutu jedinstvenu kaznu.

Takođe, Veće prvostepenog suda je ukinulo okrivljenom meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora, određenu rešenjem Višeg suda u Novom Sadu od decembra pretprošle godine i više puta produžavanu, smatrajući da takva mera više nije neophodna u cilju nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

Inače, Milisavljeviću se optužnicom Višeg javnog tužilaštva iz decembra 2014. godine stavljao na teret pokušaj teškog ubistva, za koje je zaprećena znatno oštrija kazna.

Međutim, branilac okrivljenog novosadski advokat Ljubomir Apro je od samog početka postupka bio stava da se ne može raditi o toj pravnoj kvalifikaciji, što je na kraju i prihvatilo veće prvostepenog suda.

Po navodima optužnice, okrivljeni je 19. avgusta 2014. godine oko 15 sati u Bačkoj Palanci, podstaknut ljubomorom, pokušao da liši života Predraga R. Optuženi je smatrao da je s njegovom suprugom Brankom oštećeni bio u intimnim odnosima. Zoran Milisavljević je došao skuterom ispred zgrade u kojoj stanuje Predrag R. i čekao da se ovaj pojavi. Kad ga je ugledao, prišao mu je i rekao da je on uništio dva svoja braka, ali i njegov. Zatim je Predrag R. primetio da iz torbice koju je okrivljeni držao u ruci viri rukohvat nekog oružja i pitao ga šta hoće s tim, na šta mu je ovaj odgovorio „Hoću da te ubijem”, te je tada iz tašnice izvadio „magnum 357”, koji je neovlašćeno nosio i za čije nošenje ne poseduje dozvolu, te ispalio hitac ka Predragu, koji ga je promašio, dok je zrno pogodilo vrata automobila oštećenog.

Nakon toga Predrag R. je utekao i sakrio se iza jednog parkiranog automobila, ali je okrivljeni trčao za njim, da bi u jednom trenutku, s udaljenosti od metar do dva, opet ispalio hitac koji je ovoga pogodio u levo rame. Zatim dolazi do rvanja aktera, pri čemu okrivljeni ispaljuje još dva hica nanevši mu tako prostrelne rane u predelu potkolenice i lakta, kao i oguljotine u predelu ramena. Pri tome, zrno jednog hica probilo je roletnu prozora na trećem spratu obližnje zgrade, prošavši pored tela osobe koja je u tom trenutku bila nagnuta na prozoru, a kojoj je na taj način bio ugrožen život.

Dok su se dvojica gušala, prišao je policijski službenik Risto K. i naredio im da prestanu s tučom i da odbace oružje. On je pri tome stao na ruku okrivljenoga u kojoj je držao revolver. Potom mu je naredio da legne na haubu obližnjeg vozila, a ovaj mu se obratio rečima: „Spasao si ga, ubio bih ga. Ostavio bih zadnji metak za sebe. Ubio bih i sebe jer mi je upropastio porodicu”, navedeno je u optužnom aktu koji je zastupao zamenik višeg tužioca Vidak Daković.

Tokom postupka mnogi svedoci su govorili za optuženog vojnog penzionera samo reči hvale i čak je priložena peticija više stotina građana.

M. Vujačić

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here