Srbija proizvodi najskuplji sir na svetu

Srpski sir zlata vredan

1596

Sir od magerećeg mleka, nazvan pule, pravi se od mleka koje daje oko 100 magarica iz Zasavice, specijalnog prirodnog rezervata koji se nalazi severno od Beograda, u Srbiji.


U pitanju je vrsta sira skuplja od onog napravljenog od pravog pravcatog zlata. Ovaj srpski sir vredi više od zlatom posutog Stiltona, britanskog najsjanijeg sira. Najskuplji sir na svetu – Pule – košta neverovatnih 120.000 dinara po kilogramu.

Zašto kilogram ovog sira košta čitavo bogatstvo? Zbog magarećeg mleka. Magereće mleko vredi više od zlata. Sir od magerećeg mleka, nazvan pule, pravi se od mleka koje daje oko 100 magarica iz Zasavice, specijalnog prirodnog rezervata koji se nalazi severno od Beograda, u Srbiji.

Šta čini magareći sir toliko posebnim?

Postoji nekoliko stvari koje čine pule jedinstvenim, ali i izuzetno retkim. Prva je što je potrebno oko 25 litara magarećeg mleka da bi se proizveo jedan kilogram ovog belog sira. Čisto poređenja radi – potrebno je 10 litara kravljeg mleka da bi se napravila kila sira. Treba takođe imati na umu da su u pitanju magarci. A svi znamo koliko su to tvrdoglave životinje.

Pored svega toga, magarica može da dá samo dva decilitra mleka, a i muzilice koje odgovaraju veličini njihovih vimena nisu još izmišljene tako da se muža (3 puta dnevno) mora obavljati ručno. Nikakav drugi specijalni ili tajni sastojak se ne koristi pri pravljenju ovog sira, sem naravno magarećeg mleka.

Drugo, pule sadrži samo jedan odsto mlečne masti. Štaviše, magereće mleko sadrži i druge dragocene sastojke koji se gube ukoliko se ovo mleko prokuva. Jedan od njih je i vitamin C, čija je koncentracija 60 puta veća u magarećem nego u kravljem mleku. Magareće mleko sadrži i antialergene. Sve ove stvari čine proizvodnju ovog sira veoma skupom i zbog toga ga niko drugi ni ne pravi.

Još jedna interesantna činjenica vezana za ovaj sir tiče se određivanja njegove cene. Ne postoji mnogo kriterijuma po kojima se cena magarećeg sira određuje. Ona se određuje isključivo na osnovu kretanja cene mleka. Litar mleka košta oko 40 evra.

Upravnik rezervata Zasavica je još 2012. izjavio za Rojters da bi kilogram ovog sira mogli da prodaju za 3,4 pa čak i 5 hiljada evra, kad bi ga prodavali na slobodnom tržištu. Ipak, menadžment rezervata odlučio je da prodaje ovaj sir po razumnijoj ceni od 1000 evra po kilogramu. Zbog čega, pitate se? Odgovor je kako bi pomogli lokalnim farmerima da imaju prihode od rezervata i kako bi promovisali očuvanje ugroženih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta kao i njihovih staništa.

Pogledaj: Kameno selo Gostuša – najneobičnije selo u Srbiji

Čak i sa ovom nižom cenom, magareći sir iz Srbije je i dalje najskuplji sir na svetu, što je dokazano World Record Academy sertifikatom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here