Dvostruki trijumf za „Momke iz Palanke“ na „Zlatnom kotliću“

Titule najboljih kuvara za momke iz Palanke

4542

BAČKA PALANKA: U subotu je na obali Dunava, pored poznate čarde „Florida“ posle puno godina ponovo održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe i ribljeg paprikaša „Zlatni kotlić Bačke Palanke“.


Apsolutni pobednik, a to znači i u kuvanju riblje čorbe i paprikaša, po oceni žirija, bila je ekipa „Momci iz Palanke“, a kuvar je bio kapiten ekipe i poznati ovdašnji privrednik i majstor kotlića Steva Bjeloš.

„Odlučili smo da posle 2009. godine ponovo oživimo ovu manifestaviju“, rekla je Jelena Rajović iz Turističke organizacije Bačke Palanke.“Doduše, prošle godine bili smo domaćini manifestacije „Zlatni kotlić Vojvodine“, pa smo u tom sklopu organizovali i simbolično takmičenje za Bačkopalančane koji su kuvali riblju čorbu i paprikaš. Ovoga puta prijavile su se 34 ekipe iz naše opštine, a kao gosti nastupila je i po jedna ekipa iz susednih opština Bač i Bački Petrovac. Nagradili smo po tri prvoplasirane ekipe u obe konkurencije, ali smo nagradili i najsimpatičniju i najveseliju ekipu.“

Tročlani žiri koju su činili Zoran Lukić iz Beograda, Ivan Kovač iz Bezdana i Dejan Čović iz Novog Sada nije imao lak zadatak, a kako su sami rekli najteže je bilo kuvarima, jer je temperatura lepog septembarskog dana bila preko 30 stepeni, a trebalo je stajati pored jake vatre koju prave meka drva više od sata. Za dobro raspoloženje brinuo se orkestar „Za našu dušu“ iz Ravnog Sela.

Jelena Rajovic

„TOO jeste organizator ove manifestacije, ali smo novčanu podršku dobili od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ali i Opštine Bačka Palanka“, rekla je Rajović.

„Međutim, bilo bi nam mnogo teže da nismo imali i podršku opštinskog Javnog komunalnog preduzeća „Komunalprojekt“, čarde „Florida“ koja je bila domaćin, ali i Srednje ekonomske škole „Dr Radivoj Uvalić“ iz Bačke Palanke. U organizaciju je bilo uključeno desetak učenika drugih, trećih i četvrtih razreda sa smera turistički tehničar. Sa njima mi imamo dobru saradnja i u organizaciji drugih turističkih manifestacija, jer deca rade kao volonteri i na ovaj način stiču toliko potrebnu praksu.“

Svaka ekipa brojala je po osam članova, a organizator je obezbedio po tri kilograma ribe,drva, stolove, suncobrane. I dok su se oni koji su kuvali kupali u znoju, najveći deo posetilaca je došao na gotovo. Međutim, svi hvale obnavljanje ove manifestaciju, a stariji i iskusniji kao što su Rale Tomić, Jovan Zarupski… kažu da je bilo vreme da se riblja čorba i paprikaš na ovaj način vrate u svoju postojbinu. Kuvari iz ove varoši decenijama su pobeđivali na mnogim manifestacijama širom bivše države, a Bačka Palanka ima i najveći kotlić na svetu. Na prelazu dva milenijuma u njemu je kuvana riblja čorba za Ginisa, a srkalo je preko 10.000 ljudi po ciči zimi, ledu i snegu.

Organizatori su obezbedili ovoga puta vredne nagrade, a to su potvrdili i pobednici. Jer, prvoplasiranim ekipama u obe konkurenciji pored pehara i diploma pripali su i veliki roštilji, kotlići sa nogarima, ali i poklon vaučer za vikend za dve osobe u hotelsko ugostiteljskom kompleksu na Paliću. Prigodne nagrade dobile su i drugoplasirane i trećeplasirane ekipe, dok je apsolutnom pobeniku, pored pehara i diploma, pripalo i besplatno letovanje za dve osobe u Grčkoj u maju iduće godine, a darodavac je ovdašnji „Dunavturs“.


Gost iz Kine ostao da vidi „čudo“

Među prisutnima se našao i Liang Zi iz Kine, domaćini su ga počastili, pokolonili mu suvenire, a on je odmah navukao majicu „Zlatni kotlić Bačka Palanka 2017“. Prisutnim novinarima gost iz daleke i velike države objasnio je, uz pomoć prevodioca, da se nalazi na dugom putovanju biciklom kroz Evropu, a potom kreće u Aziju, pa preko Indije u Kinu. U Tutidtičkoj organizaciji kažu da se Liang Zi u petak našao u njihovim prostorijama tražeći potrebne informacije, a kada je čuo za ovu manifestaciju odlučio je da u subotu vidi i to „čudo“ u Srbiji. Doduše, najpre je biciklom otišao u Novi Sad, onda se autobusom vratio u Bačku Palanku da bi na Autobuskoj stanici seo i taksi i dovezao se da obale Dunava, a to je preko pet kilometara od centra varoši.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here