Bačkopalanačke Olimpijske nade – Sa smotre u Češkoj

Jelena Bodor, Anja Damjanov, Tijana Janić, Nikola Perak, Nikola Krnač i kanuista Ognjen Tomić

1563

RAČICE: Samo tri nedelje posle Svetskog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama, Račice u Češkoj ponovo su bile domaćin velikog međunarodnog takmičenja. Ovoga puta, na regatnom kanalu snage su odmeravali najmlađi izdanci kajakaškog sporta, i to u okviru takmičenja Olimpijske nade, koje predstavljaju nezvanično svetsko prvenstvo za uzrast od 15 do 17 godina.

Smotra u kojoj su nastupili takmičari mlađi od 18 godina održala se od 15. do 17. septembra, a Srbiju su predstavljala 32 takmičara u 16 disciplina i četiri starosne kategorije (2000, 2001, 2002. i 2001-2002. godište). Ove godine učešće je uzelo 33 zemlje sveta, što je najveći broj učesnika do sada.

Iz kajakaškog kluba Tarkett reprezentaciju Srbije na takmičenju Olimpijske nade predstavljalo je šest takmičara: Jelena Bodor, Anja Damjanov, Tijana Janić, Nikola Perak, Nikola Krnač i kanuista Ognjen Tomić.

Od bačkopalanačkih kajakaša najveći uspeh je postigao  Nikola Perak, koji je veslao kajak jednosed na 500 metara za 2001. godište, osvojivši 7. mesto, u vremenu od 1:50.676, a deonicu od 1000m je završio dan ranije kao četvrti u polufinalu.

U finalu su veslale i Jelena Bodor i Anja Damjanov, i to u disciplini kajak dvosed za 2001-2002. godište, na kilometarskoj distanci. One su osvojile sedmo mesto, u vremenu od 4:07.061.

Tijana Janić je sa partnerkom Evom Bartom iz Sente učestvovala u dramatičnoj trci kajaka dvoseda na 200m za 2000. godište zauzevši treće mesto i direktan plasma u finale, ali je posada diskvalifikovana jer je utvrđeno da je čamac bio lakši za 18 grama. Ostali naši takmičari su nastup završili u polufinalu. S obzirom da je većini njih ovo debitantski nastup na ovako velikom međunarodnom takmičenju treba im čestitati na velikom trudu i zalaganju. Svojim nastupom su doprineli da se srpski kajak i kanu visoko kotira u Evropi i svetu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here