Penzionerima jednokratna pomoć i eventualno povećanje od pet odsto

1270

Penzioneri u Srbiji će, kako je najavljeno iz Vlade, u novembru dobiti 6.000 dinara na ime jednokratne pomoći, januarski ček bi trebalo da bude „deblji“ najverovatnije za pet odsto.

Prema računici, na prosečnu srpsku penziju koja je u avgustu iznosila 23.822 dinara to će biti dodatak od oko 1.200 dinara. I to i dalje, međutim, neće biti vraćeno na iznos koji su imali pre primene Zakona o privremenom umanjenju penzija. Kako pišu „Novosti“, premijerka Ana Brnabić kaže da je povećanje izvesno i da će se sve znati u narednih desetak dana.
U Partiji udruženih penzionera Srbije smatraju da je zahvaljujući konceptu fiskalne konsolidacije, Srbija stala na noge.
Ako su uvek bili uz svoju državu, ako su pre tri godine, dobrovoljnom žrtvom zaustavili propadanje Srbije i ulagali u budućnost svoje dece, sada ne mogu i ne smeju biti zaboravljeni„, kažu u PUPS. „Povećanje? Da, i vojnicima i policajcima i lekarima i prosvetarima….. Ali prvo penzionerima.“ Za PUPS nema ničega prirodnijeg nego da, već do kraja 2017. godine, penzionerima bude jednokratno isplaćeno po šest hiljada dinara, a da već od januara krene i postepeno povećanje penzija.
Naučna saradnica na Institutu društvenih nauka u Beogradu Nada Novaković kaže za „Novosti“ da je smanjenje penzija bilo nametnuto od stranih kreditora, a pre svega Međunarodnog monetarnog fonda.
Sve je to u sklopu širih mera politike štednje„, kaže sagovornica beogradskog lista. „Cilj je da se zaduženoj zemlji što lakše i brže naplate dugovi, bez obzira na socijalne, ekonomske i političke posledice. To se čini svuda u svetu, a najdrastičnije je u državama koje su višestruko zavisne od svetskih centara finansijske i političke moći. Zasada je teško i naslutiti dokle će „privremeni“ zakon o smanjenju penzija da ostane na snazi. Jednokratna povećanja su tu samo da ublaže besparicu za vreme jesenjih i zimskih slava„, kaže dr Novaković.
Ekonomisti smatraju, s druge strane, da Srbija već nekoliko godina održava inflaciju na niskom nivou, tako da je sada vreme da se pređe na redovno jednogodišnje uvećanje čekova umesto da se tokom cele godine licitira time kada će se i koliko one povećati.
Jednokratnu linearnu pomoć do kraja 2017. godine može da očekuje, prema podacima Fonda PIO, više od 1,7 miliona ljudi. Njihova statistika pokazuje da će ovu finansijsku injekciju preko tekućeg računa dobiti oko 1,3 miliona najstarijih, dok će nešto više od 450.000 penzionera taj novac dobiti u gotovini na ruke.
Poslednji put koverte najstarijih građana bile su „ojačane“ za po 5.000 dinara krajem prošle godine. Za ovu namenu tada je izdvojeno 8,5 milijardi dinara, što je unapred bilo dogovoreno sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, a povećanje od 1,5 odsto stiglo je početkom 2017. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here